Scutul antiracheta este unul defensiv, care nu va fi indreptat impotriva Rusiei si va fi compus doar din interceptori terestri, a declarat, miercuri, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, la finalul audierilor din cadrul Comisiilor reunite de Externe si de Aparare din Senat.

"Am avut o dezbatere si o informare reciproca, cred eu, foarte eficienta. Am raspuns intrebarilor si am discutat despre faptul ca acest scut antiracheta aduce indiscutabil protectie Romaniei si poporului roman. Este eminamente un scut defensiv, nu este indreptat impotriva Rusiei si vorbim doar de interceptori terestri", a spus Gabriel Oprea, care a adaugat ca decizia privind gazduirea in Romania a scutului antiracheta reprezinta un moment un moment istoric pentru securitatea nationala a tarii, care defineste locul si rolul Romaniei in Uniunea Europeana si in NATO, informeaza NewsIn.

Astfel, ministrul Apararii considera ca amplasarea pe teritoriul national a scutului antiracheta va duce la consolidarea parteneriatului strategic romano-american, prin care Romania va deveni un reper important in cadrul NATO si al UE, aducand un plus de securitate intregii regiuni de sud-est a Europei. [Scutul antiracheta: Rusia se simte amenintata de interceptorii din Romania]

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, al Apararii, Gabriel Oprea, seful SRI, George Maior, si directorul adjunct al SIE Silviu Predoiu au fost audiati, miercuri, in comisiile de politica externa si de aparare din Senat pe subiectul amplasarii scutului antiracheta in Romania.

Presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Teodor Melescanu, a declarat ca in cadrul audierilor la care participa ministrii Teodor Baconschi si Gabriel Oprea se va discuta despre continutul ofertei americane legate de scutul antiracheta, de costuri, obligatiile pentru partea romana si implicatiile acestui proiect.

Baconschi: Scutul antiracheta va avea costuri minime, acestea vizeaza asigurarea securitatii

De asemenea, ministrul de Externe,Teodor Baconschi, a declarat, dupa ce a fost audiat in Senat, ca Romania nu va aloca resurse financiare pentru instalarea elementelor din scutul antiracheta, ci doar pentru asigurarea securitatii zonei in care vor fi amplasate componentele.

"Nu va avea costuri semnificative, dimpotriva. In rest, costurile nu tin nici de interceptoare, nici de infrastructura militara care va fi construita, ci practic de asigurarea securitatii ei in jurul perimetrului. Deci costuri minimale, care nu au niciun impact macroeconomic si care vor fi in orice caz minimale”, a precizat Baconschi.

Ministrul Apararii,Gabriel Oprea, a spus ca in acest moment nu se poate vorbi despre costuri sau despre locurile unde vor fi amplasate elemente ale scutului antiracheta, aceste lucrand urmand sa fie stabilite la nivelul expertilor romani si americani. "Nu putem vorbi in acest moment despre costuri sau despre locatie. Vor urma discutii la nivel de experti", a precizat Oprea.

O opinie similara a exprimat si seful SRI, George Maior. „Asa cum au subliniat si domnii ministri, nu implica costuri, dimpotriva, este un plus de securitate fundamental pentru tara, in ceea ce priveste amenintari noi, ale secolului XXI. Eram descoperiti din acest punct de vedere si aceasta este o evolutie semnificativa din punct de vedere al securitatii nationale”, a spus Maior la finalul sedintei cu senatorii, care a durat aproape doua ore.

Romania nu va trebui sa cumpere rachetele interceptoare si nici nu va plati pentru instalarea sau amenajarea amplasamentului acestora pe teritoriul tarii, cheltuielile pentru implementarea sistemului fiind suportate de Statele Unite, a informat MAE.

Romania va pune la dispozitie amplasamentul ("locatia") pentru interceptori, iar orice eventuale costuri vor face obiectul negocierilor bilaterale, precizeaza Ministerul roman de Externe.

Romania va fi implicata in cea de-a doua etapa a implementarii scutului american in Europa. Ea presupune gazduirea de interceptori terestri, adica rachete de interceptare SM-3, tip block 1B, care vor putea deveni operationali incepand din anul 2015.

Participarea Romaniei presupune numai amplasarea de interceptori terestri, nu si de radare, care vor fi gazduite de alte state, subliniaza Ministerul de Externe. De asemenea, participarea Romaniei nu implica amplasarea de rachete de interceptare pe nave romanesti sau straine in Marea Neagra, limitandu-se strict la amplasarea de interceptori terestri, adica numai pe uscat.

Presedintele Traian Basescu a anuntat la 4 februarie ca Romania a acceptat invitatia administratiei Obama de a gazdui interceptori de rachete ca parte a scutului american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.