Sectiile de vot s-au deschis duminica in Ucraina la ora locala (si a Romaniei) 8.00, alegatorii fiind chemati sa opteze, in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, intre opozantul prorus Viktor Ianukovici si premierul in exercitiu Iulia Timosenko.

Scrutinul se va incheia la ora 20.00, iar primele sondaje efectuate la iesirea de la urne sunt asteptate chiar atunci, in timp ce primele rezultate partiale vor fi comunicate in noaptea de duminica spre luni, relateaza NewsIn, citand AFP.

Ucrainenii isi aleg duminica primul presedinte dupa Revolutia portocalie intr-un climat tensionat, cei doi candidati acuzandu-se reciproc ca pregatesc fraude si promitand ca isi vor apara in strada victoria.

Revolutia portocalie este denumirea sub care a ramas cunoscuta revolta populara declansata de suspiciunile de frauda de la scrutinul prezidential din 2004, cand Ianukovici a fost dat initial castigator, dar in cele din urma victoria sa a fost invalidata, iar la putere au venit "portocaliii", vazuti ca prooccidentali. [Ucraina: Candidatii la prezidentiale isi incheie campania intr-o atmosfera tensionata]

Viktor Ianoukovici, care si-a devansat rivala cu 10 puncte procentuale la primul tur de scrutin, porneste din pozitia de favorit. El spera sa-si ia astfel revansa asupra Revolutiei portocalii, a carei eroina, alaturi de presedintele in exercitiu, Viktor Iuscenko, este considerata a fi Iulia Timosenko.

Premierul Timosenko si-a acuzat contracandidatul ca pregateste din nou fraude si a promis un nou "Maidan", referinta la piata centrala din Kiev unde a prins contur revolta populara din 2004.

Viitorul presedinte al acestei tari cu 46 de milioane de locuitori, aflata intre Uniunea Europeana si Rusia, ii va urma in functie prooccidentalului Viktor Iuscenko, liderul Revolutiei portocalii. Acesta a fost eliminat din cursa pentru un nou mandat inca din primul tur de scrutin, dupa ce in timpul celor cinci ani ai presedintiei sale crizele politice repetate au adus tara intr-un blocaj politic.

Ambii candidati promit sa amelioreze relatiile cu Moscova, tensionate in timpul presedintiei lui Viktor Iuscenko, spre necazul Europei, care s-a trezit adesea ostatica in razboiului gazului dintre cele doua tari.

La fel, ambii sunt decisi sa consolideze cooperarea economica cu UE, chestiunea unei aderari nefiind deocamdata pe ordinea de zi a Bruxelles-ului.

Viitorul presedinte va trebui sa redreseze cat mai repede o situatie economica dezastruoasa. Ucraina a cazut prada recesiunii in 2009, inregistrand o scadere a PIB-ului cu 15%. Moneda sa nationala, hrivna, s-a devalorizat cu mai mult de 60% fata de momentul declansarii crizei economice mondiale, la sfarsitul anului 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.