Dmitri Rogozin, reprezentantul Rusiei la NATO, a declarat ca SUA nu si-au indeplinit promisiunea de a consulta Rusia in privinta evolutiilor din sistemul antiracheta si a sugerat ca interceptorii din Romania ar putea fi o amenintare la adresa securitatii Rusiei.

Romania si SUA au negat categoric o astfel de varianta. "Pare a fi ceva in linie cu teoria lui Freud - inseamna ca au ganduri ca sistemul ar putea fi indreptat impotriva Rusiei, altfel de ce incearca sa ne convinga de ceva ce nu am intrebat niciodata", a spus el, relateaza New York Times, potrivit NewsIn.

Cu toate ca liniile generale ale noului plan antiracheta - inclusiv desfasurarea de interceptori in Europa - au fost facute publice cu luni in urma, oficialii rusi au spus clar ca rusii au fost luati prin surprindere de anuntarea rolului Romaniei. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus ca presedintii rus si american au convenit ca "amenintarile si riscurile proliferarii rachetelor vor fi asumate in mod comun, ca un prim pas".

"Asteptam ca partenerii nostri americani sa ofere explicatii complete pe aceste chestiuni", a declarar Lavrov la conferinta din Munchen pentru securitate.

Anuntul privitor la rolul Romaniei intervine intr-un moment sensibil. La conferinta din Munchen, Lavrov planuia sa discute cu ministrul iranian de externe si a sugerat ca Rusia ar putea fi dispusa sa ia in considerare sanctiuni impotriva Iranului, daca nu este multumita de raspunsul din discutiile despre programul nuclear al Teheranului.

Analisii rusi spun ca interceptorii SM-3 planuiti pentru Romania nu constituie nicio amenintare pentru disuasiunea nucleara a Rusiei, pentru ca ei vizeaza rachetele cu raza scurta si medie de actiune. Insa acest aspect s-ar putea schimba, cu o noua generatie de interceptori ce ar urma sa fie desfasurati in 2018, posibilitate care ingrijoreaza Moscova, pentru ca SUA nu au nicio obligatie sa impartaseasca datele despre sistem, spune Serghei Rogov, de la Institutul pentru studii pe SUA si Canada din Moscova. "Aici intervine problema transparentei. De ce iau SUA o decizie din nou fara sa consulte Rusia", a adaugat el.

Anuntul nu va afecta negocierile pentru un nou acord care sa urmezer tratatului START pentru dezarmare nucleara, explica Rogov, dar el ar putea pune in pericol discutiile pe care negociatorii sperau sa le aiba ulterior, inclusiv despre reduceri si mai semnificative in randul armelor nucleare.

Scutul antiracheta: Cum a ales SUA Romania?

De asemenea, Ministerul rus de Externe si-a exprimat vineri "preocuparea" si dorinta de a obtine "clarificari" dupa anuntul Romaniei privitor la gazduirea de elemente ale viitorului scut american.

"Este o chestiune serioasa, pe care o vom analiza cu seriozitate", potrivit unui comunicat.

"Fireste, acest lucru ne preocupa. Exista o necesitate de a se obtine clarificari. Vom ridica toate aceste probleme in contactele cu partenerii nostri americani si europeni", potrivit comunicatului.

Departamentul de Stat a confirmat joi anuntul facut de presedintele Traian Basescu privitor la desfasurarea in Romania a unor interceptoare de rachete balistice pana in 2015 in cadrul scutului american antiracheta.

Rusia a combatut primul proiect de scut in Europa, elaborat de administratia Bush.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.