Un fost consilier al lui Barack Obama, Bruce Riedel, a declarat, la un forum organizat la Washington de Jamestown Foundation, ca Statele Unite sunt pe cale sa piarda razboiul din Afganistan, chiar daca nu l-au pierdut inca, relateaza cotidianul The Examiner.

"Toti indicatorii si toate statisticile arata ca, in prezent, dinamica ii favorizeaza in totalitate pe talibani. Presedintele Obama a mostenit in ianuarie 2009 un dezastru in Pakistan si in Afganistan. Iar lucrurile s-au inrautatit mult mai mult in ultimele zece luni. un razboi care a inceput in 2001 cu un succes stralucit (...) s-a deteriorat", a declarat el.

"Timp de mai multi ani, administratia precedenta nu a facut nimic. In consecinta, o insurgenta care nu ar fi trebuit sa apara niciodata ameninta chiar supravietuirea guvernului Karzai si de asemenea ameninta sa duca la un esec al primei operatiuni NATO pe teren din istorie. Dar daca situatia este dificila, nu este totul pierdut inca, pentru ca nu ne confruntam cu o revolta nationala, ci mai degraba cu o insurgenta pastuna", a explicat Riedel, precizand ca aceasta este diferenta dintre SUA si trupele sovietice.

"Rusii s-au confruntat cu o revolta nationala. Intreaga tara se opunea complet ocupatiei sovietice, iar comportamentul rusilor a consolidat acest sentiment. Noi ne confruntam cu o insurgenta care este in mare parte limitata la comunitatea pastuna. Acest lucru inseamna ca majoritatea afganilor nu ii sustin pe talibani. In plus, majoritatea pastunilor nu vor o intoarcere a regimului islamic. Aceasta reprezinta cea mai buna speranta a noastra de a inversa situatia", a subliniat fostul consilier, care a vorbit la forum in calitate de expert al prestigioasei Brookings Institution.

Armata Rosie a invadat Afganistanul in 1979 si s-a retras in 1989, dupa ce a suferit numeroase pierderi.

Presedintele american Barack Obama si-a anuntat saptamana trecuta noua strategie pentru Afganistan, care include desfasurarea accelerata a 30.000 de soldati suplimentari. In plus, aliatii NATO au mai promis cel putin 7.000 de militari.

Generalul Petraeus: Situatia e mai dificila

Generalul american David Petraeus, arhitectul suplimentarii trupelor din Irak, o strategie ce a avut rezultatele scontate, a avertizat miercuri ca situatia ar putea fi mai dificila in Afganistan, dar a salutat noul plan al lui Barack Obama drept o cale spre succes, relateaza Washington Times.

Comandantul fortelor american din Irak si Afganistan le-a spus miercuri congresmenilor ca violentele se vor intensifica, probabil, pe masura ce vor fi desfasurati cei 30.000 de soldati suplimentari si vor viza bastioane inamice, asa cum s-a intamplat si in Irak in 2007. "Desi este,cu siguranta, mai dificil - diferit si din unele puncte de vedere mai dur decat Irakul - Afganistanul nu este mai lipsit de speranta decat Irakul atunci cand am preluat comanda acolo, in februarie 2007", a spus Petraeus in timpul audierilor din Comiusia pentru relatii externe a Senatului.

El a dat asigurari ca situatia se va imbunatati pana in decembrie 2010, cand Obama isi va revizui noua strategie. "Vreau sa spun foarte clar ca Afganistanul nu este Irakul. De asemenea nu este nici Vietnam. Nu este multe locuri. Este Afganistan si are destule provocari ale sale", a subliniat Petraeus.

Dinamica coruptiei din guvernul afgan, un plan relativ ambiguu de retragere a trupelor si ingrijorarea privind refugiile din Pakistan unde s-au repliat membrii al-Qaida si talibani au preocupat miercuri Congresul. Presedintele Comisiei pentru relatii externe a Senatului, John Kerry, a deschis audierile cu un discurs despre strategia Statelor Unite in Pakistan.

Congresmenii considera ca succesul in regiune nu poate exista fara distrugerea fortelor al-Qaida si talibanilor din Pakistan - o sarcina ingreunata de relatia complexa si dificila cu un guvern care nu a reusit sa curete regiunea de la granita cu Afganistanul, desi recent si-a intensificat eforturile in acest sens.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.