Pastrarea puterii de catre actualul presedinte al Romaniei poate fi interpretata ca un semn al stabilitatii, dar scandalul legat de rezultatele alegerilor ar putea scinda societatea si intensifica actuala criza, scrie presa rusa referindu-se la scrutinul prezidential.

"Pentru prima data in ultimele doua decenii dupa caderea regimului comunist din Romania, la alegerile prezidentiale nu s-a produs o schimbare a puterii, actualul presedinte si-a pastrat aceasta functie. Ceea ce poate fi interpretat ca un semn al stabilitatii, de care are nevoie tara, ce se confrunta cu criza politica si economica. Insa scandalul legat de la rezultatele alegerilor ameninta sa scindeze societatea si sa intensifice criza", comenteaza publicatia rusa Vremia Novostei, citat de NewsIn.

"Presedintele in functie al Romaniei ramane pentru un al doilea mandat, dupa ce a obtinut victoria la turul secund de scrutin, care s-a desfasurat duminica. Potrivit datelor oficiale prezentate luni de BEC, Basescu a acumulat 50,33% din voturi, iar pentru contracandidatul sau, social-democratul Mircea Geoana, au votat 49,66% dintre alegatori", reaminteste publicatia rusa. "Diferenta dintre ei este de mai putin de 1%. Cei care au pierdut alegerile au declarat ca sunt victima falsificarilor", mai scrie cotidianul rus.

In acelasi timp, Vremia Novostei subliniaza ca duminica seara trei institute de sondare a opiniei publice au anuntau ca Mircea Geoana va obtine victoria, insa cu o diferenta mica. Astfel, "social-democratii au decis sa conteste rezultatele alegerilor".

Ziarul reaminteste ca "in jurul lui Geoana s-au reunit adversarii lui Basescu, in primul rand national-liberalii, al caror candidat Crin Antonescu a acumulat in primul tur al alegerilor prezidentiale 20% de voturi. Insa mesajele populiste de lupta impotriva coruptiei si de reinnoire a clasei politice 'l-au ajutat' pe actualul presedinte. De asemenea, la initiativa sa, odata cu desfasurarea primului tur de scrutin a fost organizat si referendumul de reorganizare a Parlamentului, care a fost sustinut de 80% din populatie", adauga Vremia Novostei.

"Basescu este din nou presedintele Romaniei", titreaza si publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta, adaugand ca misiunea OSCE a considerat ca alegerile din "cea mai corupta tara a UE" raspund standardelor democratice. "Duminica seara cei doi candidati la alegerile prezidentiale isi anuntau victoria. Geoana se baza pe rezultatele exit-poll-urilor. Insa luni dimineata il astepta o dezamagire", intrucat, potrivit datelor BEC, Traian Basescu a acumulat cu 0,67% din voturi mai mult fata de contracandidatul sau, scrie publicatia rusa.

"Presedintele Romaniei are 58 de ani. A obtinut primul mandat de presedinte la alegerile din 2004. Pana atunci a fost primarul Bucurestiului, iar intr-un trecut mai indepartat a fost capitan de nava. Probabil, prin aceasta se explica tendinta spre stilul autoritar, de care il acuza adversarii politici. Venind in politica, Basescu a fost ministru de transporturi in mai multe cabinete. Este cunoscut ca adept al reformelor liberale. De asemenea, el se prezinta ca un luptator anticoruptie si chiar a demis cativa ministri la inceputul mandatului sau pentru ca ii suspecta de coruptie. Insa, dupa cum a declarat in timpul campaniei electorale Mircea Geoana, in perioada mandatului lui Traian Basescu, Romania a devenit "cel mai corupt stat din Europa", noteaza Nezavisimaia Gazeta.

"Primele alegeri prezidentiale din Romania dupa ce a devenit stat membru al UE s-au desfasurat pe fondul crizei politice, guvernamentale si economice", descrie contextul Nezavisimaia Gazeta. In acelasi timp, "rezultatele scrutinului de duminica au confirmat scindarea societatii romanesti. Presedintele reales se afla in fata unei situatii complicate in tara si politica. Insa pare ca ramane optimist. 'Am castigat ca si in anul 2004. Victoria la aceste alegeri a fost obtinuta datorita societatii romanesti. Cinci milioane de romani au aratat clar ca se exprima pentru modernizarea Romaniei', a spus el. 'Iar restul?' ", se intreaba cotidianul rus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.