Mana intinsa de Obama noii mari puteri chineze, angajamentul Washingtonului si Beijingului de a lucra mai mult impreuna demonstreaza ca vizita presedintelui american, care avea ca scop sa fie o operatiune de PR, a fost, mai degraba, in avantajul Chinei.
Desi dosarele mari, precum clima, criza economica, diferendele comerciale, yuanul sau programele nucleare nord-coreean si iranian au figurat pe agenda acestei prime vizite care s-a incheiat miercuri, scopul era in primul rand consolidarea relatiilor dintre Washington si Beijing, comenteaza AFP, citat de NewsIn.

"Pentru noi (aceasta vizita - n.red.) si-a atins in totalitate obiectivele pe care ni le-am fixat", a dat asigurari Jeffrey Bader, consilier al lui Obama pentru afaceri asiatice.

Insa nu a fost anuntat niciun acord important. Iar in jumatate dintre dosarele evocate, comunicatul comun a aratat ca Statele Unite si China au in continuare divergente, desi, potrivit lui Obama, "relatia chinezo-americana nu a fost niciodata atat de importanta pentruu viitorul planetei".

Presedintele celei mai mari puteri mondiale a flatat inca de la inceput China, numind-o o noua supraputere, si a facut gesturi in doua dosare care nu sunt negociabile pentru Beijing: Taiwanul, recunoscand "politica unei singure Chine", si Tibetul, pe care l-a numit "parte integranta a teritoriului chinez". Dar nu a obtinut in schimb niciun gest din partea Beijingului, in orice caz nu public.

"Acum China este intr-o pozitie de forta: a obtinut concesii americane fara a misca un pai", considera Jean-Pierre Cabestan, de la Hong Kong Baptist University.

De exemplu Beijingul nu a cedat deloc in privinta yuanului, a carui rata de schimb este considerata anormal de mica de catre Statele Unite. Si seful Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, aflat la Beijing in acelasi timp cu Obama, a cerut o reevaluare a monedei nationale a republicii comuniste, acuzata ca favorizeaza incorect exporturile acestei tari.

In dosarul nuclear iranian, Hu Jintao a amintit ca Beijingul prefera negocierile, in timp ce Obama a amenintat Teheranul cu consecinte in cazul unui blocaj.

"A obtinut in particular acordul Chinei (pentru o inasprire a pozitiei -n.red.) privind Iranul? Nu se stie", a spus Cabestan, in conditiile in care si Rusia a ridicat tonul fata de republica islamica, iar China risca sa fie izolata.

Un alt dosar in care Obama spera un angajament al Chinei este Afganistanul, dar Beijingul nu si-a asumat, oficial, nicio pozitie.

In ceea ce priveste Tibetul, presedintele american a cerut reluarea dialogului - pana acum steril - dintre Dalai Lama si Beijing, dar Hu nici nu i-a raspuns.

Legat de mediu, angajamentul chinezo-american pentru un "succes la Copenhaga" nu a costat nimic nici China, nici SUA.

Tonul lui Obama in China a fost diferit de cel al predecesorilor sai la Casa Alba. "A adoptat un ton conciliant si respectuos pentru a discuta despre diferenduri", a explicat Liu Qing, de la Institutul de Studii Internationale. "Am trecut de la 'spate in spate' la 'unul langa altul'", a spus miercuri si Ma Xialin, expert in relatii internationale. "Dar nu vor lipsi divergentele dintre cei doi giganti pe plan ideologic", a avertizat China Business News.

Daca regimul comunist a parut sa faca un gest, permitandu-i, dupa negocieri complicate, lui Obama sa discute cu studentii din Shanghai, totul a fost foarte strict incadrat.

Iar la conferinta de presa a celor doi lideri, niciunul dintre cei 400 de jurnalisti prezenti nu a avut dreptul sa puna intrebari, ceea de difera de practica de la Casa Alba.

Disidentii chinezi sunt dezamagiti de vizita presedintelui Barack Obama

Pe de alta parte, desi a vorbit despre drepturile omului in prima sa vizita in China, atat la Shanghai, cat si la Beijing, presedintele american a dezamagit asteptarile disidentilor chinezi.

"La inceput, aveam multe sperante, atat in ceea ce priveste drepturile omului, Tibetul sau situatia din Xinjiang", a explicat Woeser, o scriitoare tibetana care traieste la Beijing si este una dintre vocile cele mai critice fata de prezenta chineza in Tibet. "Dar presedintele Obama nu a facut decat sa atinga usor aceste probleme, fara sa insiste. Si chiar daca le-a abordat, a fost lipsit de forta si de aceea sunt dezamagita", adauga ea.

Inaintea vizitei presedintelui american, unii analisti sau organizatii si-au exprimat indoiala ca Obama va sacrifica apararea drepturilor omului pe altarul marilor dosare, cum ar fi incalzirea climei sau lupta impotriva crizei economice. "A vorbit la Shanghai si la Beijing despre valorile universale, putem vedea in aceasta o maniera de a schimba lucrurile", spune Li Fangping, care este cunoscut pentru apararea dosarelor sensibile.

Unii analisti au mentionat, de asemenea, ca regimul chinez nu a eliberat niciun disident cu ocazia vizitei lui Barack Obama, cum a facut la primele vizite ale precedentilor presedinti americani, ca un gest de bunavointa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.