Cetatenii Republicii Molodva voteaza miercuri in cadrul unor alegeri anticipate destinate sa scoata tara din criza politica generata de scrutinul contestat precedent, in timp ce Romania tine pumnii opozitiei, scrie AFP intr-o suita de cinci materiale consacrate acestui eveniment.
Romania spera intr-un rezultat bun pentru opozitia proeuropeana la alegerile de miercuri, desi autoritatile de la Bucuresti sunt prudente, nedorind sa provoace din nou furia presedintelui in exercitiu, Voronin, comenteaza AFP.

Presedintele comunist Vladimir Voronin a fost nevoit sa dizolve Parlamentul proaspat ales in iunie, in lipsa unui acord intre partidul sau si opozitie in legislativ pentru a-i desemna succesorul la sefia statului, reaminteste agentia franceza in materialul care deschide dosarul consacrat alegerilor din Republica Moldova.

Daca o repetare a violentelor pare putin probabila, riscul perpetuarii blocajului este cat se poate de real, avand in vedere ca tara este divizata intre un tineret urban ostil puterii si o populatie rurala in varsta fidela comunistilor. "Aceasta diviziune exista si va mai exista mult timp, totul va depinde de eforturile elitei politice pentru a o acoperi", explica Igor Botan, care conduce Asociatia pentru democratie participativa, potrivit NewsIn.

Cei circa 2,5 milioane de alegatori moldoveni din aceasta fosta republica sovietica vorbitoare de limba romana au de ales intre opt partide. In afara de Partidul Comunistilor (PCRM), patru partide de opozitie au sanse sa treaca de pragul electoral de 5% si sa intre in Parlament. Potrivit analistilor si sondajelor, comunistii vor avea cele mai multe voturi, dar nu destule pentru a desemna singuri presedintele tarii, functie din care Voronin trebuie sa se retraga dupa doua mandate, intre 2001 si 2009.

La scrutinul din 5 aprilie, PCRM obtinuse aproape 50% din voturi, provocand manifestatii spontane doua zile mai tarziu, care au degenerat in violente soldate cu devastarea Parlamentului si Presedintiei, fara ca politia sa intervina.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.