Bulgaria nu a lansat inca o reforma profunda a justitiei si nu a dat dovada pana in prezent de vointa politica pentru a face acest lucru, arata raportul Comisiei Europene care evalueaza progresele acestei tari, supusa ca si Romania Mecanismului de verificare si cooperare.
Raportul Bulgariei contine 21 de recomandari, cu cinci mai mult decat pentru Romania, iar Mecanismul de verificare si cooperare priveste in cazul tarii vecine si combaterea crimei organizate, in timp ce pentru Romania supravegheaza doar reforma justitiei si combaterea coruptiei.

Comisia a constatat ca Bulgaria a inceput sa insufle o noua dinamica eforturilor sale pentru ameliorarea sistemului judiciar si combaterea coruptiei, in intervalul scurs de la raportul din iulie 2008. Masurile pragmatice intreprinse contribuie la cresterea eficientei sistemului judiciar si la consolidarea ministerului public, in unele cazuri limitand si posibilitatile de coruptie. Totusi, aceste masuri sunt limitate la nivelul tehnic si nu au decat un impact redus. Trebuie de asemenea remarcat ca aceste initiative nu sunt sustinute de un amplu consens politic si ca lipseste o strategie convingatoare de inscriere a luptei impotriva coruptiei si crimei organizate printre prioritatile Bulgariei. In consecinta, publicul percepe justitia din Bulgaria ca fiind lenta si uneori inechitabila, iar in unele cazuri supusa influentelor si ingerintelor, potrivit NewsIn.

Romania, inca sub lupa UE la justitie

In paralel, masurile luate sunt considerate fragmentare si neaplicate sistematic la toate nivelurile. Lipseste in continuare un angajament politic suficient de puternic in favoarea initiativelor mai ambitioase, care ar putea constitui o abordare mai decisiva si strategica. In pofida anumitor masuri pragmatice incurajatoare, persista numeroase lacune pe care guvernul bulgar trebuie sa le remedieze de urgenta.
In privinta crimei organizate si a combaterii coruptiei, raportul Comisiei Europene recomanda Bulgariei sa elaboreze o strategie integrata, precum si sa creeze structuri specializate pentru cercetarea si judecarea cazurilor de coruptie la nivel inalt si crima organizata, care sa beneficieze de o independenta functionala si politica adecvata. Bulgaria trebuie de asemenea sa puna in aplicare eficient recenta lege a conflictului de interese, sa controleze la nivel orizontal incidenta legilor referitoare la lupta anticoruptie si sa modifice legile in functie de aceste nevoi. Este necesara si cresterea eficientei sistemului de inghetare si confiscare a averilor ilegale, precum si consolidarea serviciilor de control si inspectie. Cei care denunta abuzuri trebuie sa beneficieze de o protectie mai buna, mai recomanda raportul.

In ceea ce priveste eficienta sistemului judiciar, Bulgaria este sfatuita sa identifice aplicarea neunitara a legilor, sa reformeze complet Codul Penal si Codul de Procedura Penala, pentru a simplifica procedurile si a reduce formalismul excesiv. Bulgaria trebuie sa controleze recurgerea la procedurile accelerate ce permit pronuntarea unor pedepse mai mici in schimbul recunoasterii vinovatiei si intelegerile judiciare.

Este, de asemenea, nevoie de evaluarea obiectiva a performantelor tuturor magistratilor si de reexaminarea regulilor si criteriilor numirilor facute de Consiliul Suprem al Magistraturii, precum si de practicile neunitare ale acestei institutii in ceea ce priveste procedurile disciplinare.
Constatand crearea unei dinamici care a produs primele rezultate fata de raportul din 2008, Comisia cere rezultate mai consistente in ceea ce priveste anchetele, cercetarea penala si judecarea cazurilor de coruptie la nivel inalt si crima organizata, pentru a garanta schimbari durabile in Bulgaria. Raportul constata ca o reforma profunda a justitiei bulgare inca nu a fost lansata, iar pentru aceasta este nevoie de un angajament politic pe termen lung si fara echivoc.

Comisia apreciaza ca Mecanismul de cooperare si verificare este un instrument de asistenta valabil, care trebuie mentinut pana la realizarea tuturor acestor reforme. Comisia va evalua din nou progresele Bulgariei in vara anului 2010, conchide raportul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.