Procurorul general moldovean Valeriu Gurbulea a afirmat ca Romania nu a fost implicata in actiunile de protest postelectorale de la Chisinau, pentru prima oara de la declansarea acestora si dupa numeroase acuzatii in acest sens.
"Romania, ca stat, nu a participat la protestele din 7 aprilie. Au fost inregistrate doar unele forme – spre exemplu, a fost un atac cibernetic din Romania asupra serverelor institutiilor de stat, inclusiv incercari de trecere a frontierei moldo-romane", a declarat procurorul general moldovean, Valeriu Gurbulea, in cadrul unei conferinte de presa, citat de portalul de stiri UNIMEDIA.

Gurbulea a mai declarat ca inregistrarile telefonice incriminatoare ale primarului general al Chisinau, liberalului Dorin Chirtoaca, si ale omului de afaceri Gabriel Stati tinut saptamani la rand in arest pentru presupusa finantare a "tentativei de lovitura de stat" din filmul "Atac asupra Moldovei". Procuratura va investiga circumstantele in care au ajuns in presa anregistrarile telefonice folosite in acest film, montat de staful electoral al comunistilor si difuzat de televiziunile afiliate puterii comuniste.

Intr-o conferinta de presa din urma cu o saptamana, Voronin a facut trimitere la acest film, atunci cand a fost intrebat daca exista dovezi ale implicarii Romaniei in protestele de la 7 aprilie. "Nu ati vazut filmul si n-ati privit televizorul? Acolo sunt probe si despre Romania, si mai serioase, despre coruptia si mafia internationala. Sunt dosare care au fost transmise in judecata. Circa 500 de persoane au fost depistate, se lucreaza", a spus Voronin.

In ceea ce priveste imaginile video din 7 aprilie in care un politist a fost filmat cum spargea un gard de beton in spatele Presedintiei transformandu-l in pietre si despre care presa a scris ca au fost "livrate" protestatarilor pentru a fi aruncate in geamurile Parlamentului si Presedintiei, Gurbulea a declarat ca s-a constatat ca "acolo se demonta o bucata de gard, fara ca pietrele sa fie oferite protestatarilor", potrivit NewsIn.

Intrebat de presa daca Procuratura Generala a identificat politistii care au maltratat tinerii dupa protestele din 7 aprilie, procurorul general a constatat ca "multe persoane arestate invoca acte de tortura la retinerea protestatarilor". "E greu sa depistam aceste persoane, deoarece aveau fata acoperita. Acum cerem listele persoanelor de la MAI care au participat la retinere", declara procurorul general, la mai bine de trei luni dupa evenimente.

Gurbulea sustine totusi ca evenimentele din 7 aprilie au avut un caracter organizat. "Evenimentele de dupa alegerile din 5 aprilie au purtat un caracter organizat, in actiuni fiind implicati tineri care ori au fost platiti, ori presati sau chiar instruiti special, atat in tara cat si peste hotare, pentru a provoca organele de forta", a mai declarat procurorul general, citat de Jurnal de Chisinau.

Potrivit lui, in timpul anchetei s-a stabili ca pana la 6-7 aprilie, in Republica Moldova au fost depistate grupuri de persoane straine care sunt membri ai "diferitor grupari radicale" si care au venit in R.Moldova cu scopul de a declansa dezordini in masa pe fondul fraudarii alegerilor.
La 6 aprilie, tinerii nemultumiti de fraudarea alegerilor si de victoria masiva a comunistilor la scrutinul desfasurat cu o zi mai devreme au pornit un protest pasnic care la 7 aprilie a degenerat in violente in urma carora au fost incendiate cladirile Parlamentului si Presedintiei. Chisinaul a acuzat atunci Bucurestiul de a fi stat in spatele unei tentative de lovitura de stat si a introdus regim de vize cu Romania, expulzandu-l si pe ambasadorul roman, Filip Teodorescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.