Papa Benedict al XVI-lea incepe astazi, cu o luna inainte sa implineasca 82 de ani, prima sa calatorie in Africa, plasata sub semnul angajamentului catolicilor de pe acest continent pentru pace si justitie, un turneu care il va duce in Camerun si Angola, relateaza AFP.
Lasand pentru moment in urma sa atmosfera de criza de la Vatican provocata de anularea contestata a excomunicarii unor episcopi integristi, Papa pleaca sa intalneasca o Biserica dinamica, in pofida saraciei sale si a enormelor probleme cu care se confrunta.

Potrivit statisticilor oficiale ale Bisericii Catolice, numarul credinciosilor sai din Africa a crescut cu 3% in 2007, in timp ce pe intreaga planeta a ramas aproape neschimbat. In 2006, africanii convertiti la catolicism reprezentau 17% din populatie, fata de 12% in 1978. Catolicii africani coabiteaza pasnic, intr-o lume adesea conflictuala, cu islamul si alte confesiuni crestine (penticostalii mai ales) si religiile traditionale.

Cele doua destinatii ale Papei - Camerunul oficial francofon si anglofon, unde relatiile dintre crestini si musulmani sunt bune, si Angola lusofona, prima tara africana evanghelizata, au fost alese pentru a da acestei calatorii un caracter cat mai general.

Etapa de la Yaoundé, unde Benedict se va afla pana in 20 martie, va fi marcata de o intalnire cu reprezentantii episcopatelor din 52 de tari, reuniti pentru a pregati un sinod prevazut in perioada 4-25 octombrie la Vatican si consacrat reconcilierii, justitiei si pacii in Africa.

Papa le va inmana un document de lucru ("instrumentum laboris" in latina) pentru acest sinod, pregatit de Vatican cu ajutorul lor. O prima varianta ("lineamenta") publicata in iunie 2006, le cerea africanilor sa "isi asume responsabilitatile" in situatiile de saracie, coruptie sau razboi pe care le traverseaza tarile lor, atragand atentia si marilor puteri asupra rolului pe care il au de jucat.

Un precedent sinod african avusese loc in aprilie 1994, in plina desfasurare a genocidului din Rwanda, tragedie care a zguduit si Biserica Catolica. Rolul clerului local inainte si in timpul evenimentelor ramane controversat.

Africa actuala este afectata de alte conflicte, in special de cel din Darfur, evocat adesea de Papa in interventiile sale publice, sau din Republica Democratica Congo sau Côte d'Ivoire.

In Angola, tara care inca isi vindeca ranile dupa 27 de ani de razboi civil si unde Papa se va afla intre 20 si 23 martie, suveranul pontif se va adresa comunitatii internationale cu ocazia unei intalniri cu numerosi ambasadori la post in Luanda.

Programul calatoriei Papei prevede si intalniri cu autoritatile politice din ambele tari.

In Camerun, Papa va oficia in 19 martie o mesa in aer liber pe stadionul Amadou Ahidjo de la Yaoundé, unde pot fi gazduite cateva mii de persoane. Sunt anuntate si intalniri cu reprezentantii comunitatii musulmane si o alta cu "lumea suferintei".
La Luanda, unde Papa va ajunge in 20 martie, traditionala slujba in aer liber va avea loc duminica 22 martie, pe vasta esplanada de la Cimangola. Slujba va fi urmata de o intalnire cu miscarile catolice de promovare a femeii. Inainte de aceasta, Papa se va intalni cu mii de tineri pe stadionul dos Coqueiros de la Luanda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.