Autoritatile italiene nu vor tolera represaliile impotriva romanilor din Peninsula, iar fortele de ordine au fost mobilizate pentru a le combate, a dat asigurari ministrul italian de externe Franco Frattini, intr-un interviu acordat Sky Tg24.

"Nu vom tolera represalii impotriva cetatenilor romani", a declarat Frattinil, adoptand o pozitie foarte ferma fata de "raidurile punitive", survenite in special in regiunea Lazio, dupa unele episoade de violenta in care au fost implicati romani, scrie NewsIn.

"Romanii cumsecade care traiesc in Italia sunt ingrijorati ca ar putea fi victime ale unor represalii",
actiuni "foarte grave", ca "agresiuni sau raiduri punitive", care nu vor fi, insa, tolerate, a subliniat seful diplomatiei italiene, precizand ca fortele de politie au fost mobilizate pentru a combate astfel de acte.

O a doua sursa de ingrijorare a romanilor cinstiti din Italia, care nu trebuie ignorata, este faptul ca infractorii le strica imaginea, a subliniat Frattini, oferind ca exemplu scrisoarea Bisericii Catolice Romane.

Biserica Catolica din Romania se alatura celei italiene si respinge si condamna "toate crimele si alte tipuri de infractiuni comise in Italia" de unii conationali, afirma arhiepiscopul Bucurestiului si presedintele Conferintei episcopale romane, Ioan Robu, intr-o scrisoare trimisa luni bisericii italiene.

"Tot raul facut de ei ne oripileaza si ne umple de indignare",
subliniaza episcopul roman. "Sunt convins ca acestea sunt sentimentele tuturor romanilor, inclusiv ale celor care lucreaza in Italia, respectandu-se pe ei si pe fratii lor italieni", a adaugat el.

Ioan Robu a multumit Bisericii italiene pentru "primirea buna si fraterna" pe care i-a facut-o intotdeauna comunitatii romane, punand la dispozitie spatii pentru slujbe, dar si pentru luarile de pozitie repetate "in favoarea imigrantilor, in spiritul solidaritatii fraterne".

"Suntem convinsi ca prietenia traditionala dintre italieni si romani, precum si solidaritatea comuna impotriva tuturor formelor de rau vor prevala si invinge orice tentatie de a vedea numai partile rele", conchide episcopul Bucurestiului.

Ministrul a dat asigurari ca relatiile dintre Roma si Bucuresti sunt bune: "Italia si Romania sunt doua tari prietene si nici nu ar putea fi altfel, tinand cont de faptul ca in Italia traiesc un milion de romani, iar in Romania sunt 26.000 de companii italiene cu 800.000 de angajati". El a precizat ca, in cursul reuniunii cu ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, problemele dintre cele doua state au fost discutate pe "un ton sincer".

Seful diplomatiei romane a mers luni la Roma, unde a discutat cu omologul sau italian, cu parlamentari din Peninsula, cu reprezentanti ai Episcopiei Ortodoxe Romane din Italia, comunitatii romanesti romano-catolice din Lazio, Colegiului Pio Romeno si Bisericii adventiste romane.

Vizita lui Diaconescu in Italia a fost una dificila in contextul tensiunii in crestere din randul opiniei publice generata de o serie de incidente violente care i-au avut drept protagonisti pe membri ai comunitatii romane. Dupa cazul Mailat, din toamna anului 2007, este al doilea episod de incordare ce apare in relatiile dintre cele doua popoare de la aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.