Coreea de Nord a anuntat marti ca va lansa un "satelit" pe fondul tensiunilor cu Coreea de Sud si Statele Unite, care se tem de un nou test al unei rachete cu raza lunga de actiune, relateaza AFP.

"Pregatiri intense sunt in curs pentru lansarea unei rachete Unha-2, ce vizeaza amplasarea unui satelit de comunicatii Kwangmyongsong-2 pe orbita de la instalatia de lansare din Donghae", a informat Comitetul spatial national, potrivit NewsIn. Data testului nu a fost precizata.

La 16 februarie, ziua in care Kim Jong-il a implinit 67 de ani, Coreea de Nord si-a aparat "dreptul suveran" pentru continuarea unui program spatial si a anuntat lansarea iminenta a unei rachete, alimentand temerile legate de o noua testare a unei rachete cu raza lunga de actiune.

Dictatura conmunista a provocat o criza internationala in august 1998, cand a lansat o racheta cu raza lunga de actiune Taepodong-1, care a survolat o parte a Japoniei inainte de a cadea in Pacific. In iulie 2006, Phenianul a testat, fara succes, sapte rachete, printre care una cu raza lunga de actiune Taepodong-2. Alte testari, cu rachete cu raza scurta de actiune, au avut loc in 2007 si 2008, dar sunt interpretate ca acte de bravura ce vizeaza accentuarea presiunii pentru negocierea in forta.

Regimul comunist, care a revendicat primul sau test nuclear in octombrie 2006, este implicat din august 2003 in negocieri in sase - cele doua Corei, SUA, Japonia, China si Rusia - si a semnat in 2007 un acord pentru renuntarea la instalatiile sale atomice, in schimbul unui ajutor economic si garantii de securitate. Insa negocierile sunt in impas de cateva luni in legatura cu modalitatile de verificare a denuclearizarii.

Anuntul facut de nord-coreeni intervine si intr-o perioada de tensiuni intense intre Corei, inca in stare de razboi de la conflictul din 1950-1953, exacerbate de la sosirea la putere a presedintelui sud-coreean Lee Myung-Bak in februarie 2008.

Conservatorul, dispretuit de Coreea de Nord, s-a declarat in favoarea unei atitudini intransigente fata de aceasta tara, dupa ce, timp de un deceniu, predecesorul sau liberal a adoptat o politica de conciliere fata de statul vecin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.