Ministrul japonez de finante Shoichi Nakagawa a anuntat marti ca va demisiona in urmatoarele saptamani, dupa ce a fost acuzat ca s-a imbatat la reuniunea G7 de la Roma, informeaza AFP.
Ministrul a precizat ca va ramane in functie pana dupa adoptarea de catre Parlament a bugetului pentru anul 2009-2010, care ar trebui sa fie votat in principiu pana in 31 martie.

Cunoscut pentru inclinatia sa catre alcool, ministrul a dat impresia ca este in stare de ebrietate la o conferinta de presa de dupa reuniunea G7, sambata la Roma. Televiziunile au difuzat imagini in care ministrul avea fata rosie, privirea vaga si dificultati evidente de exprimare, fiind incapabil sa inteleaga intrebarile si sa isi incheie frazele si chiar atipind de cateva ori.

"As vrea sa imi prezint din nou scuze pentru ca am cauzat probleme la acea conferinta de presa", a declarat marti Nakagawa in fata jurnalistilor. El a negat insa din nou ca era sub influenta alcoolului, afirmand ca starea sa fusese provocata de prea multe medicamente antigripale. El si-a justificat de altfel plecarea din guvern si prin motive de sanatate.

"Am fost la spital noaptea trecuta si in aceasta dimineata mi s-a diagnosticat o boala renala, o raceala si o stare de epuizare", a spus ministrul. "Voi face tot posibilul pentru a-mi indeplini cat mai bine atributiile in perioada in care raman in functie. Sper ca economia japoneza se va restabili cat mai curand", a mai spus ministrul, aflat in functie din septembrie 2008.

Noul scandal a fost fructificat de opozitia de centru-stanga, care de cateva saptamani urca in sondaje, in timp ce premierul conservator Taro Aso coboara vertiginos. Opozitia, care controleaza Senatul, ceruse demisia ministrului Nakagawa si amenintase cu o motiune de cenzura.

De altfel, mai multi membri ai Guvernului si Partidului Liberal-Democrat (PDL), formatiunea de dreapta aflata la putere in japonia, cerusera si ei public demisia ministrului de finante.

"Nu avea alta optiune decat sa isi asume responsabilitatea", a comentat Yasuhisa Shiozaki, membru PDL si fost adjunct in Guvern, care a apreciat totusi drept "greu de inteles" de ce Nakagawa nu demisioneaza imediat. "Cred ca ar fi fost mai bine daca ar fi demisionat propriu-zis, imediat", a apreciat el.


Luni, posturile nipone de televiziune au difuzat in bucla imagini cu ministrul Nakagawa, in varsta de 55 de ani si cu o inclinatie cunoscuta spre alcool, raspunzand cu dificultate intrebarilor jurnalistilor. Ministrul vorbea cu greutate, avea privirea pierduta si chiar a atipit in mai multe randuri in timpul conferintei de presa. "A fost publicat ceva... ca o declaratie...", le-a spus el jurnalistilor, facand eforturi vizibile sa-si tina ochii deschisi. "Rata de referinta a dobanzii aaaa... fixata de Banca Japoniei este intre zero si 0,25% si este foarte mica...", a adaugat el, spre surprinderea guvernatorului Bancii Japoniei, Masaaki Shirakawa, care era langa el. Rata de referinta a dobanzii fixata de banca centrala nipona este de fapt de 0,1%.

Ministrul de finante a intrerupt un jurnalist care ii punea o intrebare guvernatorului bancii centrale despre politica monetara. "Aaaa... ce? Puteti repeta?". Cand un alt jurnalist a luat microfonul pentru a pune o intrebare, ministrul a intrebat cu o voce puternica: "Unde sunteti?", uitandu-se in partea opusa a salii. Un asistent i-a aratat apoi unde sa se uite.

La intoarcerea in Japonia, ministrul a negat ca ar fi fost beat la conferinta de presa. "Am o raceala si, sincer, medicamentele au fost prea puternice", a declarat el luni dimineata. "Nu as bea inaintea unei reuniuni G7", a afirmat el, pufnind zgomotos.

Purtatorul de cuvant al Guvernului Takeo Kawamura, citat de Reuters, i-a luat si el apararea ministrului, spunand ca acesta nu bause si ca el insusi a avut manifestari similare dupa un medicament pentru hernie. "Mi-a spus ca racise si ca avusese un program incarcat cu pregatirile pentru reuniunea G7. I-am spus sa aiba grija de sanatatea sa", a declarat purtatorul de cuvant.

Ministrul Nakagawa, aflat in functie din septembrie, este un apropiat al premierului Taro Aso, al carui guvern este destul de nepopular inaintea alegerilor prevazute anul acesta. Datele oficiale publicate luni arata ca economia Japoniei s-a contractat in ultimul trimestru al anului 2008 intr-o masura fara precedent de la prima criza a petrolului, in 1974, sub efectul scaderii exporturilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.