Kosovo a sarbatorit marti un an de la proclamarea independentei, organizand o sesiune speciala a Parlamentului si mai multe festivitati, relateaza AFP

Vicepremierul kosovar Rame Manaj si-a invitat concetatenii sa sarbatoreasca "decent, solemn si, bineinteles, pasnic". "Guvernul din Kosovo si institutiile kosovare au luat toate masurile necesare pentru a asigura securitatea tuturor ceremoniilor" prevazute, a adaugat Manaj, potrivit NewsIn.

In 17 februarie 2008, Kosovo si-a declarat independenta, recunoscuta pana in prezent de 54 de tari din lume, printre care Statele Unite si 22 din cei 27 de membri UE. Insa Serbia, sustinuta in special de Rusia, se opune acestei masuri si considera Kosovo in continuare provincia sa sudica.

Parlamentul s-a reunit marti in sesiune speciala, iar pe strazi au avut loc manifestatii. In cursul serii a fost organizat un concert, la care au participat mai multi oficiali kosovari si care a fost urmat de un foc de artificii. Pe strazile din Pristina, capitala teritoriului, au fluturat numeroase drapele ale Kosovo, Uniunii Europene si Statelor Unite.

"Lucrurile merg bine. Toata lumea pare sa vrea ceva care sa ii aminteasca de independenta", a spus Enver Vitja, care vinde diverse suveniruri, de la drapele la brichete cu drapelul Kosovo.

Aproximativ 90% din populatia din Kosovo, estimata la doua milioane de locuitori, este albaneza. Sarbii, aproximativ 100.000, traiesc in general in nord, dar si in cateva enclave repartizate pe intreg teritoriul.

Kosovo s-a aflat sub administratie ONU din 1999, dupa ce bombardamentele NATO au alungat fortele Belgradului, acuzate de atrocitati in timpul razboiului din 1998-1999 dus impotriva gherilelor separatiste albaneze. Aproape 10.000 de albanezi au murit si aproape un milion au fugit din tara.

Dupa 17 februarie 2008, noul stat a adoptat o Constitutie, si-a infiintat o armata, are un imn national, emite pasapoarte si carti de identitate, are un serviciu de informatii si in ianuarie si-a deschis primele 18 ambasade, majoritatea in state occidentale. Kosovo se asteapta sa adere la Banca Mondiala si la Fondul Monetar International in acest an, cu toate ca Serbia si Rusia incearca sa-i blocheze accesul in toate institutiile internationale.

Liderii din Kosovo raman critici la adresa Belgradului, care, la randul lui, isi cauta dreptatea la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. Cu toate acestea, intr-un interviu acordat Reuters, premierul Hashim Thaci isi exprima speranta unor relatii mai bune cu Serbia. "La aceasta aniversare invit Serbia sa recunoasca Kosovo. Este in interesul nostru sa avem o ambasada la Belgrad, dar si in interesul Serbiei sa aiba o ambasada in Kosovo", a spus Thaci.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.