Cutremurul de saptamana trecuta care a lovit Japonia a scurtat ziua cu 1, 8 microsecunde.

Potrivit geofizicianul Richard Gross, cutremurul, de 8.9 grade ce a avut loc vineri in Japonia, a accelerat rotatia Pamantului, scrie Yahoo!News.

Initial, Gross sustinea ca ziua s-a micsorat cu 1,6 microsecunde, insa un nou studiu arata ca ziua s-a scurtat cu 1, 8 microsecunde.

Ziua are 24 de ore, ceea ce inseamna 86.400 de secunde. In cursul unui an, aceasta lungime variaza cu circa 1000 de microsecunde, datorita variatiilor sezoniere in distributia de masa a planetei noastre.

  • Dar, acest cutremurul nu este singurul care a scurtat ziua

Cutremurul de anul trecut din Chile a accelerat, de asemenea, viteza de rotatie a Pamantului si a scurtat durata zilei cu 1,26 microsecunde.

Cel inregistrat in 2004 in Sumatra, Indonezia, avand o magnitudine de 9,1 grade, a scurtat ziua cu 6,8 microsecunde.



Seismul cu magnitudinea de 8,9 grade, produs vineri in Japonia, a mutat axa de rotatie a Pamantului cu 10 centimetri si a deplasat principala insula a Japoniei cu 2,4 metri.

Potrivit expertilor, impactul seismului asupra axei de rotatie a Pamantului a fost chiar mai semnificativ ca cel provocat in 2004, de cutremurul inregistrat in Sumatra, impact ce a miscat axa Terrei cu 7 centimetri liniari. Cea mai mare consecinta de acest gen a avut loc dupa seismul produs in 1960 din Chile, cand axa Pamantului s-a miscat cu 8 centimetri. In prezent, acesta a fost deplasata cu alti 10 centimetri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.