Seismul inregistrat pe 27 februarie, in Chile are ca principala consecinta deplasarea axei Pamantului si micsorarea zilelor pe acesta.
Cutremurul de de 8.8 grade a avut mai multe consecinte in afara de cele 795 de victime si doua milioane de sinistrati, cat arata bilantul provizoriu. Richard Gross, geofizician, membru NASA si al Laboratorului Jet Propulsion din Pasadena, California, a declarat pentru Bloomberg ca seismul din Chile a miscat axa Terrei cu aproximativ 8 centimetri, scurtand zilele cu 1,26 de microsecunde (O secunda are un milion de microsecunde).

Pentru a estima distanta deplasarii, Gross a folosit aceleasi model informatic utilizat in 2004, in cazul cutremurului de 9.1 grade din insula indoneziana Sumatra, care a generat un devastator tsunami in Oceanul Indian. Atunci, zilele s-au scurtat cu 6.8 microsecunde, potrivit New Scientist.

In plus, Benjamin Fong Chao, de la Centrul aerospatial Goddard al NASA, din Greenbelt, Maryland a declarat pentru CNN ca "orice eveniment major care implica miscari ale unor mase afecteaza rotatia Pamantului”. Mai exact, cutremurele puternice disloca de obicei mase mari de roca si modifica distributia masei pe Pamant, acest lucru avand ca principala consecinta schimbarea viteza de rotatie a planetei. Iar implicit, odata cu schimbarea vitezei de rotatie a Pamanatului, se schimba durata unei zile. Benjamin Fong Chao a mai adaugat, potrivit Business Week ca aceste schimbari datorate cutremurelor sunt permanente si ireversibile.


Mai multe detalii despre evenimentele seismice gasiti in Dosarul 9AM: Cutremure in lume.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.