Muzica de opera poate ajuta la recuperarea pacientilor dupa ce au suferit un atac vascular cerebral, potrivit medicilor de la Universitatea din Pavia, informeaza BBC.
Potrivit cercetatorilor, ascultarea tipului potrivit de muzica poate incetini ritmul cardiac si poate scadea presiunea sangelui. Muzica de opera, precum aria "Nessun Dorma" de Puccini, cu crescendo-uri si diminuendo-uri, este cea mai indicata si poate ajuta la reabilitarea dupa atac cerebral, potrivit autorilor studiului, citati de NewsIn.

Muzica este deja folosita holistic in multe spitale, deoarece, in afara faptului ca este ieftina si usor de administrat, are si efecte vizibile asupra corpului si starii sufletesti a pacientului. Muzica cu tempo rapid creste rata batailor inimii si presiunea sangelui, in timp ce muzica cu ritm mai lent le scade. Potrivit medicilor, muzica induce modificari continue si dinamice in sistemul cardiovascular.

Medicii italieni au cerut unui numar de 24 de voluntari sanatosi sa asculte cinci melodii clasice si le-au monitorizat reactiile organismului. Printre melodii au fost incluse selectii din "Simfonia a IX-a" a lui Beethoven, o arie din "Turandot" de Puccini, "No. 169" de Bach, "Va pensiero" din Nabucco si "Libiamo Ne Lieti Calici" din opera "La Traviata" de Verdi.

Fiecare crescendo muzical produce ingustarea vaselor sanguine, creste presiunea sangelui si rata batailor inimii. In schimb, diminuendo-urile, scaderi graduale de volum, produc relaxare, scad rata batailor inimii si presiunea sangelui.

Cercetatorii au testat mai multe combinatii de muzica pe voluntari si au descoperit ca melodiile bogate, care alterneaza intre rapid si lent, par sa fie cele mai bune pentru circulatia sangelui si pentru inima.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.