O echipa de cercetatori condusa de Matthew Walker a demonstrat ca somnul ne influenteaza viata sentimentala din timpul zilei. Persoanele care nu dorm risca sa devina emotive sau, dimpotriva, indiferente n fata emotiilor. n acelasi timp, cei care duc un stil de viata sanatos si au un program de odihna bine reglat sunt deschisi emotiilor pozitive si sunt mai receptivi fata de sentimentele celor din jur
Cu toate ca visele nu reprezinta neaparat fereastra secreta catre cele mai frustrante dorinte ale subconstientului, conform afirmatiilor lui Sigmund Freud, facute în 1899, totusi, oamenii de stiinta au aratat ca acestea sunt puternic corelate cu procesarea emotiilor umane. La întâlnirea anuala a Associeated Professional Sleep Societies, din Seattle, cercetatorii au dovedit ca respectarea orelor de somn si stilul de viata adecvat afecteaza abilitatea oamenilor de a întelege emotiile complexe ale celor din jur, din perioada din timpul zilei. ”Somnul functioneaza ca o busola pentru creierul nostru, iar visele ne arata calea catre întelegerea emotiilor”, a explicat Mattew Walker, directorul Sleep and Neuroimaging Lab, de la University of California, Berkley.

Odihna ne face mai receptivi la emotiile pozitive

Cercetarile lui Walker si ale colegilor sai au folosit tehnica numita ”rapid eye movement” (REM) pentru a examina abilitatea oamenilor de a experimenta emotii în timp ce acestia dorm. Aceasta tehnica se bazeaza pe interpretarea frecventei cu care persoanele testate clipesc ”cu ochii închisi”, de unde se poate deduce intensitatea trairilor. Studiul a fost realizat pe 36 de adulti. Acestia au fost pusi sa priveasca si sa memoreze figurile unor persoane din diverse fotografii, care trec prin mai multe stari precum bucurie, suparare sau anxietate.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.