Un controversat medic american, Panayiotis Zavos, sustine ca a clonat 14 embrioni umani, dintre care 11 au fost implantati cu succes in uterul unor femei care vor copii, informeaza miercuri cotidianul britanic The Independent, citat de AFP.

Experimentele sale nu au avut drept rezultat sarcini viabile, dar dr. Zavos considera ca acesta este doar "primul capitol" si da asigurari ca primul bebelus clonat s-ar putea naste "intr-un an sau doi", intr-un interviu acordat ziarului britanic.

"Nu exista nici cea mai mica indoiala. Bebelusul clonat va veni. Este absolut imposibil sa nu vina. "Daca ne intensificam eforturile, vom putea avea un bebelus clonat intr-un an sau doi, dar nu stiu daca ne putem intensifica eforturile chiar atat de mult", a continuat cercetatorul, potrivit NewsIn.

El afirma, pe de alta parte, ca a creat embrioni hibrizi, cu celule umane si bovine. Medicul spune ca a folosit celule recoltate de la trei persoane decedate, printre care o fetita de zece ani ucisa intr-un accident rutier, dar embrionii hibrizi au fost creati doar in scopuri de cercetare.

Experimentele doctorului Zavos, instalat in Statele Unite, ar fi avut loc la un laborator secret din Orientul Mijlociu, pentru a evita legislatia americana, ce intezice clonarea umana, potrivit cotidianului britanic.

Procesul de clonare si implantare a embrionilor a fost filmat de un regizor al carui documentar va fi difuzat miercuri seara in Marea Britanie de canalul Discovery Channel, mai scrie The Independent.

Medicul american fusese criticat vehement de mai multi specialisti in 2004, cand a anuntat ca a implantat primul embrion uman in uterul unei mame-purtatoare. Comunitatea stiintifica ii reprosa in special lipsa de dovezi in sprijinul afirmatiilor sale.

Dr. Zavos explicase ca a folosit acelasi procedeu prin care a fost creata oaia Dolly, prima fiinta clonata pornind de la o celula de mamifer adult.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.