Un studiu marin a identificat pana acum 235 de specii care traiesc atat la Polul Nord, cat si la Polul Sud, in ciuda faptului ca le despart 12.000 de kilometri.

500 de cercetatori din peste 25 de tari, implicati in censusul global al vietii marine (CoML) , ale carui rezultate vor fi publicate in 2010, au fost surprinsi sa gaseasca “moluste inotatoare” la ambii poli ai planetei, punandu-si intrebarea cum au evoluat si au devenit atat de dispersate, scrieBBC News .

“Unele specii, precum pasarile sau balenele, migreaza anual intre cei doi poli”, explica Ron O’Dor, unul dintre cercetatorii principali ai CoML. Stranie este insa prezenta in ambele regiuni a cel putin 235 de specii de creaturi mai mici, cum ar fi viermi care traiesc in noroi, castraveti sau fluturi de mare, o mare parte dintre ele asemanatoare molustelor.

Modul in care aceste specii atasate de fundul marii au ajuns sa traiasca in doua locuri despartite de 12.000 de kilometri este un mister pentru oamenii de stiinta.

Julian Gutt, de la Institutul pentru Cercetari Polare si Marine “Alfred Wegner”, Germania, banuieste ca secretul rezida in faza de larva a micilor creaturi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.