Cercetatorul Liviu Giosan pune sub indoiala faptul ca mitul potopului biblic ar fi avut la baza un fapt real. Teoria romanului si-a gasit loc in paginile celor mai de seama publicatii stiintifice din lume.

O inundatie de proportii biblice venita dinspre Marea Mediterana, care a inecat tarmurile Marii Negre in urma cu 9.500 de ani, exterminand primele colonii umane neolitice stabilite in zona, este una dintre teoriile oamenilor de stiinta care sustineau povestea potopului descris in Vechiul Testament. O cercetare recenta a geologului roman Liviu Giosan de la Woods Hole Oceanographic Institution din Massachusetts contrazice teoria. Impreuna cu doi colegi romani de la Facultatea de Geografie din Bucuresti, el a demonstrat ca, daca o astfel de inundatie s-ar fi produs la acea data, amplitudinea ei ar fi fost cu mult mai mica decat s-a crezut pana acum.

“Acea mare inundatie care a facut valva in lume nu s-a intamplat”, a declarat Giosan pentru Cotidianul. Teoria celor trei a facut repede inconjurul lumii, fiind preluata de publicatii stiintifice prestigioase, precum “Science Magazine”, “Physorg.com” si “Quaternary Science Reviews”.

Cu aproximativ zece mii de ani in urma, la sfarsitul ultimei perioade glaciare, Marea Neagra era de fapt un lac de apa dulce, deoarece nu comunica cu Marea Marmara (si mai departe cu Marea Mediterana) prin intermediul stramtorii Bosfor, pe atunci un baraj natural. Atunci cand topirea ghetarilor s-a accentuat si nivelul oceanelor a inceput sa se ridice, apa sarata a trecut peste Bosfor sau a creat o bresa in baraj, transformandu-l intr-o stramtoare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.