Poate tu nu mai tii minte cate bucati de ciocolata ai mancat sau cate croissante ti-au facut cu ochiul la micul dejun, insa genele nu uita niciodata cat zahar ai consumat.
Genele umane contorizeaza cantitatea de zahar din corp pentru aproape doua saptamani, iar aceste "socuri" cu zahar prelungite, la care ne supunem din cand in cand, adaugate la un regim alimentar sarac in substante nutritive, ne pot afecta permanent ADN-ul, sunt de parere cercetatorii australieni.

Acestia au studiat impactul pe care il are o asemenea dieta asupra tesutului inimii atat la oameni cat si la soareci si au descoperit ca starea creeata de aceasta dizolvare a zaharului in sange poate dura doua saptamani, pana la oprirea controalelor genetice proiectate de cercetatori pentru a proteja corpul de diabet si de alte afectiuni cardiace.

"Acum stim ca batonul de ciocolata pe care l-ati mancat in aceasta dimineata, in drum spre munca poate avea efecte foarte severe, efecte care pot continua pana la doua saptamani", a spus cercetatoril australian care conduce acest proiect, Sam El-Osta, membru al Institutului Baker IDI care se ocupa de boli ale inimii si diabet.

"Aceste schimbari la nivelul ADN-ului continue dincolo de digerarea produselor ce contin zahar in sine si au puterea de a-si modifica raspunsurile naturale ale metabolismului la o dieta", informeaza Australian Associated Press. Iar alimentatia saracacioasa va amplifica acest efect, a mai adaugat El-Osta, lasand niste niste daune genetice pe durata a catorva luni sau ani (la unele perosane care consuma foarte mult zahar) si care, inevitabil se vor resfrange si asupra sangelui.

Descoperirile din cadrul acestui studiu se gasesc in Journalul de Medicina Experimentala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.