Primul copil setat genetic sa scape de cancerul la san este pretuit drept un mare succes stiintific de catre medici. Alti specialisti sustin insa ca tehnica nu este pentru toata lumea, iar unii o pun chiar pe seama eugeniei.

Saptamana trecuta, in Marea Britanie a venit pe lume primul copil programat genetic sa nu mosteneasca gena BRCA1, care transmite pericolul cancerului la san din generatie in generatie. Fiecare fata nascuta cu aceasta gena are sanse de 50 pana la 85% de a contracta aceasta boala. Desi totul a fost incununat cu succes, practica ridica noi semne de intrebare de natura etica privind asa-numitii “designer babies” (n.r. - copii care primesc inainte de nastere anumite trasaturi preferate de parinti).

Dupa ce a observat ca toate rudele de sex feminin ale sotului ei au suferit de cancer la san, mama nou-nascutei a obtinut permisiunea de “extirpare” a genei canceroase de la Autoritatea pentru Fertilizare Umana si Embriologie (HFEA), corp de control britanic ce elibereaza licente pentru fertilizarea in vitro si cercetarea cu embrioni, dupa organizarea unei consultari publice.

Medicii au declarat-o pe fetita perfect sanatoasa, iar mama ei, in varsta de 27 de ani, a marturisit ca a pus la pastrare, impreuna cu sotul ei, un set de embrioni la fel de sanatosi, ramasi in urma procedurii, pe care planuiesc sa-i foloseasca pentru a avea mai multi copii care nu mostenesc afectiunea, potrivit ,,The Times’’.
Aceasta operatiune de succes sporeste sperantele femeilor care nu vor sa nasca copii supusi riscului acestei afectiuni. Cu toate acestea, cancerul la san este diferit fata de afectiunile mostenite, pentru ca nu afecteaza inevitabil pruncul la nastere, ci poate aparea la un moment dat de-a lungul vietii. In plus, exista si sansa de a fi vindecat.

Dr. Sarah Cant, de la centrul Breackthrough Breast Cancer, spune ca decizia de a scana embrioni pentru a vedea daca se vor naste cu gena canceroasa este o problema foarte complexa si personala:
“Femeile cu cazuri de cancer de san in istoria familiei spun ca ceea ce poate face bine unei persoane poate face rau alteia. Astfel, este important ca toata lumea sa aiba informatiile si sprijinul necesare pentru a lua decizia corecta”, avertizeaza specialistul, citat de scrie ,,The Guardian’’.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.