In 2030 oamenii se vor refugia in Antarctica, olimpiadele se vor tine numai in spatiul cibernetic, iar Australia Centrala va fi abandonata din cauza secetei, sunt cateva dintre scenariile despre schimbarile climatice propuse de think tankul britanic Forum for the Future, relateaza NewsIn.

Cercetatorii britanici de la institutul caritabil Forum for the Future, alaturi de specialistii laboratoarelor Hewlett-Packard, vor sa atraga atentia asupra riscurilor incalzirii globale, promovand o serie de astfel de scenarii exotice si radicale despre viitor.

"Schimbarile climatice vor afecta economia cel putin la fel de grav ca si criza de lichiditati", se arata in raportul de 76 de pagini. Scenariile variaza de la modalitati de a creste eficienta energetica, prin centrale de desalinizare cu generatoare solare care sa contribuie la transformarea Saharei intr-o regiune cu vegetatie, pana la scenarii care prevad ca oamenii se vor refugia in Antarctica din cauza temperaturilor crescute.

"Inca avem posibilitatea sa schimbam viitorul. Lumea chiar ar putea arata asa, iar multe dintre variante nu sunt prea placute", a declarat presedintele Forumului, Peter Madden.

Madden a criticat faptul ca majoritatea rapoartelor intocmite de experti nu se concentreaza pe efectele sociologice si psihologice ale incalzirii globale, ci doar pe solutiile stiintifice legate de emisiile de dioxid de carbon.

"Istoricii din viitor vor denumi, poate, aceasta perioada 'anii schimbarilor climatice'. Se vor uita la generatia noastra fie ca la niste eroi, fie cu dezgust si lipsa de intelegere, asa cum ii judecam noi acum pe cei care au permis sclavagismul", a comentat Madden.

Expertul a atras atentia ca acest raport vizionar nu a cautat sa releve scenariile iminente, ci doar sa ia in calcul posibile variante.

Raportul prezinta urmatoarele cinci scenarii:

  • Eficienta pe locul intai - Inovatiile tehnologice vor contribui la rezolvarea schimbarilor climatice, sporind cresterea sustinuta si consumerismul. Sahara este verde, iar coasta de est a SUA, de exemplu, este protejata de un perete ecologic, care genereaza energie de la valuri si maree.
  • Transformarea serviciilor - Preturile exorbitante pentru emisiile de dioxid de carbon duc la orientarea catre o economie bazata pe servicii. Oamenii nu mai detin masini, ci biciclete. Oklahoma si Australia Centrala sunt abandonate din cauza secetei. Atletii raman in tarile lor, concurand unii impotriva celorlati in spatiul virtual, unde asista miliarde de spectatori.
  • Redefinirea progresului - Depresiunea economica din perioada 2009-2018 forteaza oamenii sa adopte un stil de viata mai modest, concentrandu-se pe calitatea vietii. In SUA, oamenii muncesc numai 25 de ore pe saptamana si executa 10 ore de munca voluntara.
  • Economia razboiului ecologic - Lumea nu a reusit sa opreasca schimbarile climatice, iar economia mondiala s-a prabusit in urma cresterii pretului petrolului la peste 400 de dolari pe baril. Electricitatea este oprita automat in gospodariile care depasesc ratiile alocate. Refugiatii se muta in Antarctica, unde populatia va ajunge in 2040 la 3,5 milioane de oameni.
  • O lume protectionista - Globalizarea este in descrestere, dupa ce eforturile pentru combaterea schimbarilor climatice au fost prost coordonate. Marocul a primit invitatia de a adera la UE, in schimbul accesului exclusiv la rezervele de energia solara pana in 2050.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.