IT&C 4 Ianuarie 2008 03:38
Un camion de jucarie teleghidat si dotat cu tehnologie fara fir va usura munca echipelor de urgenta in cazul catastrofelor

Analistul programator Javier Rodriguez Molina (foto stinga) spera sa salveze mai multi oameni in cazul unor dezastre ca acela din statia de tren madrilena Atocha (foto dreapta)

Cind analistul programator Javier Rodriguez Molina a vizitat vara trecuta memorialul ridicat in statia de tren Atocha din Madrid, localnicii inca jeleau victimele atentatului cu bomba de la 11 martie 2004 petrecut aici. Atunci i s-a intarit speranta ca munca sa de la Institutul pentru Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei de la Universitatea California din San Diego va salva intr-o zi mai multe vieti in cazul unor dezastre similare.

Mai exact, este vorba de Gizmo, un dispozitiv avansat de comunicare wireless, infatisat ca un hibrid intre un camion de jucarie teleghidat si o sonda lunara, care va colecta si va transmite in timp real informatiile necesare fortelor de urgenta prin orice sistem de comunicare folosit de acestea, informeaza publicatia „Science Daily“.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta salvatorii in cazul unor dezastre naturale sau cauzate de om o reprezinta pierderea comunicarii dintre ei si faptul ca nu stiu ce se intimpla in interiorul unei zone periculoase. Dispozitivele Gizmo isi creeaza propria retea wireless oriunde s-ar duce si pot trimite informatii in orice loc fie unui comandament de politie aflat la un bloc distanta, fie unui laborator de cercetare inaltat in cealalta parte a lumii. Un singur Gizmo poate pune pe picioare o retea de 200 de metri in diametru, insa aceasta poate fi extinsa atunci cind aparatul este pus in legatura cu alti „confrati“. Aceste mecanisme pot fi controlate prin intermediul telefoanelor mobile, laptopurilor sau al unor joystick-uri cuplate la calculator. Pe de alta parte, platforma unui Gizmo poate fi echipata cu orice fel de dispozitiv: aparate foto de inalta rezolutie, microfoane fine, senzori care detecteaza gazele periculoase, radiatiile sau nivelurile ridicate de caldura, precum si cu un brat robotizat care sa colecteze mostre.

Informatiile sint trimise apoi oricarui dispozitiv de comunicare: telefoane mobile, laptopuri, bluetooth sau orice alt tip de transmitator fara fir folosit de echipele de urgenta. Asemenea oricarui sistem wireless de Internet, Gizmo poate trimite informatia prin pereti sau prin alte obstacole. „In orice situatie de urgenta, cel mai important lucru il reprezinta informatia imediata si precisa. Gizmo va fi capabil, in cele din urma, sa mearga oriunde de unul singur si sa trimita inapoi, in timp real, orice informatie de care poti avea nevoie“, intareste Rodriguez, care este chitit sa construiasca mai multe tipuri de Gizmo, pina si unul care sa zboare. Aceste dispozitive ar putea patrunde oriunde este prea periculos pentru oameni, inclusiv in cazul unor situatii cu ostatici, atacuri teroriste sau in cazul prabusirii unor cladiri. Actualul Gizmo este de marimea unui camion de jucarie, dar modelele viitoare pot fi mult mai mici, pentru a se infiltra nedetectate, sau mult mai mari, de talia unui camion in marime naturala, putind astfel penetra locul unor dezastre in cele mai aspre conditii, cum ar fi cazul unui uragan.

Javier Rodriguez coordoneaza acum o echipa de studenti pentru construirea acestor dispozitive, iar unul dintre telurile sale este sa construiasca un model Gizmo suficient de ieftin, sub 1.000 de dolari, si cladit din piese usor de inlocuit, asa incit sa poata fi produs in masa. Astfel, aproape orice departament de politie sau de pompieri va putea sa-l cumpere direct de pe rafturi.

Deocamdata, aceste dispozitive sint vehicule pe roti, insa Rodriguez si colegii sai lucreaza deja la unul prevazut cu senile de tanc, pentru a putea urca scari sau pentru a calca peste pietre. Analistul programator de la Universitatea din California isi vede deja creatia folosita si la sapaturi arheologice, surpari subterane sau chiar pentru patrulari de rutina. (Ionut Dulamita)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.