Premierul Calin Popescu Tariceanu si omologul sau moldovean Vasile Tarlev au convenit, in cadul intalnirii de astazi, organizarea unor sedite comune de guvern, dupa modelul sedintelor de guvern comune ale guvernelor de la Bucuresti si Budapesta.

De asemenea, premierul l-a asigurat pe Tarlev ca Romania "este alaturi" de Republica Moldova in eforturile pe care le face pentru apropierea de UE. Totodata, Romania va acorda asistenta Moldovei si va oferi inclusiv aquis-ul comunitar tradus in limba romana. "Sigur ca va va scuti de costuri si de eforturile imense pe care noi le-am facut deja", a precizat Tariceanu.

De cealalta parte, Tarlev s-a aratat interesat sa primeasca ajutor din partea Romaniei, inclusiv aquis-ul comunitar tradus, desi unul dintre ziaristii moldoveni a amintit ca la Chisinau se traduce deja legislatia UE.

Tot in cadrul intalnirii cu Vasile Tarlev, de la Chisinau, Tariceanu a mai propus crearea unui fond de dezvoltare si cooperare pentru a ajuta Republica Moldova in proiectele economice, culturale si de infrastructura, informeaza NewsIn.

Premierul Tariceanu si-a inceput discursul sustinut dupa intrevederea cu omologul sau moldovean, Vasile Tarlev, folosind apelativul "draga Vasile" si argumentand ca la nivel de prim-ministri exista "o relatie personala foarte buna, materializata in numeroase intalniri".

"Mi-as dori ca aceasta relatie buna pe care noi am reusit sa o construim sa se rasfranga in plan mai larg asupra relatiilor dintre tarile noastre", a spus premierul Tariceanu.

Presedintele moldovean, Valdimir Voronin, a criticat Romania la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, cand a sugerat ca autoritatile de la Bucuresti incearca sa forteze aderarea Republicii Moldova la UE si sa nege identitatea lingvistica si istoria Moldovei. "Cineva doreste sa ne urce in trenul lor, sa ne duca in Europa, sa ne impuna cu de-a sila denumirea limbii noastre materne, sa ne spuna ca istoria noastra nu-i a noastra, ci-i cu totul alta", a spus presedintele Republicii Moldova, citat de BBC, facand aluzie clara la Romania.

Presa moldoveana s-a aratat totodata interesata de motivele pentru care Romania refuza sa semneze Tratatul politic bilateral dintre cele doua state. "Un tratat nu se semneaza de o singura parte, ci de ambele parti. In ceea ce priveste stabilirea intr-un cadru juridic al relatiilor noastre, punctul meu de vedere este ca trebuie sa construim aceste relatii si sa folosim un suport juridic bazat pe modul in care relatiile se construiesc astazi in UE. Modelul Tratatului de baza este un model total depasit la nivel european", a spus Tariceanu, argumentand ca, in opinia sa, accentul trebuie pus pe viitorul european comun al celor doua state.

Premierul a accentuat din nou faptul ca Romania doreste stabilirea unor relatii bazate pe egalitate si respectarea suveranitatii Republicii Moldova. "Acest acord sigur ca trebuie sa plece de la o premisa pe care nimeni in Romania nu are nici cea mai mica intentie sa o conteste. De la premisa suveranitatii si independentei Republicii Moldova. Acesta este un element cheie", a mai spus Tariceanu. Premierul a precizat ca face aceste afirmatii pentru a indeparta posibilele speculatii legate de negocierile pe care cele doua state le vor purta pe marginea acestui acord politic.

In luna martie a acestui an, Guvernul de la Chisinau acuza "nedorinta autoritatilor romane de a semna cu Republica Moldova Tratatul politic de baza si Tratatul privind frontiera". Acest lucru, in opinia liderului moldovean, "nu poate fi interpretat decat o confirmare a adevaratelor intentii pe care le urmareste conducerea statului vecin"

In ceea ce priveste acodardarea vizelor si cetateniei romane pentru moldoveni, Tariceanu a tinut sa precizeze ca "temerile", exprimate in mai multe randuri de autoritatile moldovene, nu sunt indreptatite. El a precizat ca autoritatile romane "sunt dispuse sa trateze problema extrem de corect si in baza legislatiei UE".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.