O scoala profesionala din Harghita va avea "curs de grajdar", incepand din toamna acestui an.

Scoala profesionala "Tivai Nagy Imre" din localitatea Sanmartin va organiza, in premiera, cursuri de grajdar (ingrijitor cai), autoritatile locale si judetene dorind ca domeniul ecvestru sa devina unul prioritar, se arata intr-un comunicat remis de Consiliul Judetean (CJ) Harghita.

Potrivit sursei citate, CJ a inceput demersurile pentru demararea cursurilor de specializare in domeniul ecvestru inca din 2015, iar acestea se vor concretiza in toamna, cand la Scoala profesionala "Tivai Nagy Imre" se vor organiza cursuri pentru insusirea meseriei de grajdar.

Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat, in urma unei intalniri care a avut ca tema "asigurarea unui cadru legal cursurilor de grajdar", ca apreciaza ca fiind laudabila "deschiderea institutiei de invatamant catre domenii noi si adaptarea la cerintele locale".

Obtinerea calificarii de ingrijitor de cai va dura trei ani, clasele IX-XI, iar pentru cursurile practice sustinerea va veni din partea fermei-scoala de la Sansimion, a Clubului ecvestru "Kavalliera" si Asociatiei sportive "Kincsem" de la Siculeni, fiind asteptate sa se alature demersurilor si manejurile din judetul Harghita.

"Prin initierea cursurilor de specializare in meseria de grajdar, invatamantul profesional din Romania va asigura specializare pentru tineri, dar si pentru adulti, intr-un domeniu total nou. Partile implicate in aceasta initiativa au in vedere si cursuri de formare conexe meseriei de ingrijitor de cai. Scopul este ca domeniul ecvestru din judetul Harghita si din Transilvania sa devina unul prioritar, iar formarea in meseria de grajdar este doar unul dintre demersurile intreprinse in acest sens", se precizeaza in comunicatul Biroului de Presa al CJ.

Citeste si:
Prima zi din anul școlar 2023-2024. Aproximativ 2.700.000 de elevi...
Prima zi din anul școlar...

Sursa citata a mai adaugat ca s-au purtat discutii si despre posibilitatea formarii profesionale in meseria de pastor care se doreste a fi realizata prin intermediul unui program de ucenicie.

"S-a conchis ca este nevoie ca meseriile de acest tip sa isi redobandeasca prestigiul, prin luarea in considerare a traditiei si resurselor locale in ceea ce priveste cresterea animalelor. Si pentru cursul de pastor, scoala profesionala din Sanmartin poate asigura un cadru de organizare, prin colaborarea cu antreprenorii locali", se mai puncteaza in comunicatul CJ Harghita.

Sursa: Agerpres.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.