Aproape un deces din cinci la nivel mondial este legat de alimentatia necorespunzatoare, potrivit unui studiu publicat vineri. Documentul releva, totodata, scaderea ratei mortalitatii infantile si prelungirea sperantei de viata si deplange cresterea numarului de decese din cauza terorismului si a conflictelor, dupa cum relateaza France Presse.

In aproape jumatate de secol, la nivel global, speranta de viata la nastere pentru ambele sexe a crescut cu 14 ani, de la 58,4 in 1970 la 72,5 ani in 2016, conform acestui studiu privind situatia sanatatii in 2016, publicat in revista The Lancet.

Speranta de viata a atins in medie 69,8 ani pentru barbati si 75,3 ani pentru femei, potrivit acestei analize, care cuprinde date din 195 de tari si teritorii. Japonia are cea mai mare speranta de viata (83,9 ani pentru ambele sexe combinate) si Republica Centrafricana cea mai scazuta (50,2 ani), scrie AGERPRES.

Dintre cele 54,7 milioane de decese constatate in 2016 in lume, 72% au fost cauzate de boli netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul, adesea legate de stilul de viata (dieta, activitate fizica, tutun, alcool etc.). Tutunul este responsabil pentru peste 7 milioane de decese la nivel mondial.

Alimentatia necorespunzatoare, in special cea saraca in cereale integrale, fructe si legume, nuci, peste si cea prea sarata este asociata cu peste 10 milioane de decese (18,8%) in intreaga lume. Dintre toate formele de malnutritie, obiceiurile alimentare proaste reprezinta principalul risc de mortalitate, spun autorii. In plus, cresterea glicemiei si a tensiunii arteriale, obezitatea si excesul de colesterol din sange se numara printre primii zece factori de risc de deces la barbatii si femeile din intreaga lume.

Tulburarile depresive majore se situeaza printre primele zece cauze ale bolii in aproape toate tarile, cu patru exceptii. In 2016, au existat 1,1 miliarde de persoane cu boli mintale si dependenta.

Din 2006, numarul de decese din cauza conflictelor si a terorismului a crescut considerabil, ajungand la 150.500 in 2016 (+ 143% din 2006), in mare parte ca urmare a conflictelor din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

Citeste si:
Ce poți schimba în obiceiurile zilnice pentru a reduce cantitatea...
Ce poți schimba în...

Numarul de decese cauzate de hepatitele virale (A, E, B, C si D), inclusiv cancerele hepatice, cele mai severe forme de hepatita si ciroza (1,34 milioane in 2016 in intreaga lume), l-a depasit pe cel al deceselor cauzate de tuberculoza (1,2 milioane), HIV/SIDA (1 milion) sau malarie (719.000), potrivit Aliantei Globale pentru Hepatita analizand studiul, in conditiile in care exista medicamente pentru hepatita C, care pot vindeca infectia in majoritatea cazurilor in trei luni si un vaccin impotriva hepatitei B.

Acest studiu anual, finantat de Fundatia Bill&Melinda Gates, este coordonat de IHME.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.