Problemele de mediu cauzate de materialele plastice de unică folosință se află pe agenda publică a autorităților din întreaga lume. În acest context, marile branduri și supermarketurile se aliniază directivelor de reducere a plasticului încurajând clienții să aleagă produse biodegradabile. Însă și noi putem contribui la protejarea mediului reducând amprenta de plastic prin câteva schimbări simple în obiceiurile zilnice de consum.

Iată cum am putea reduce cu ușurință cantitatea de deșeuri plastice pe care o producem.

1. Sticla de apă reutilizabilă

A purta o sticlă reutilizabilă pentru a te hidrata pe parcursul zilei este o modalitate excelentă de a reduce consumul de plastic, dar și de a economisi bani. Există modele diverse de sticle reutilizabile, cu mesaje haioase sau desene cool, așa că poți alege o sticlă de apă reutilizabilă cu un model care să se potrivească personalității tale sau stării de spirit. Fă-ți un obicei din a umple sticla înainte să ieși pe ușă dimineața și deja faci un bine planetei.

Iar dacă îți faci griji cu privire la calitatea apei din rețeaua publică, montează un filtru de apa la robinet și vei ști că apa pe care o consumi nu conține impurități.

Dacă vrei să treci la nivelul următor, alege și un termos din care se servești cafeaua în fiecare dimineață în locul paharului de la cafenea.

2. Evită ambalajele alimentare în exces

Fie că este vorba de a face alegeri diferite în supermarket sau de a alege un alt loc pentru a comanda prânzul, poți găsi metode de a reduce cantitatea de plastic atunci când faci cumpărături. În plus, fructele și legumele vrac sunt adesea mai ieftine decât alternativele preambalate.

În ce privește comenzile de mâncare, menționează pe nota de comandă că nu dorești tacâmuri.

3. Familiarizează-te cu stațiile de reumplere detergenți

Există unele produse pentru care este dificil să eviți un recipient din plastic. De exemplu, lichidul de spălat vase sau detergentul de rufe. Vestea bună este că încep să apară și în țara noastră tot mai multe locuri unde poți reumple recipientele pe care le ai deja.

Citeste si:
9 obiceiuri zilnice care te ajută să îți menții organismul sănătos
9 obiceiuri zilnice care te...

Caută cea mai apropiată astfel de stație de reumplere și creează-ți un obicei din a te aproviziona de acolo cu detergenți.

4. Sacoșa de cumpărături reutilizabilă

Așa cum în geanta ta se regăsește mereu pachetul de șervețele, la fel poți încerca să faci loc și unei sacoșe pliabile colorate pe care să o ai mereu la îndemână atunci când treci pe lângă aprozarul cu legume proaspete în drum spre casă.

Folosind o pungă de cumpărături reutilizabilă, poți reduce resursele utilizate pentru producerea și eliminarea pungilor de plastic și poți contribui la protejarea mediului. În plus, poți economisi bani și arăta stylish în același timp.

5. Evită microplasticul

Aceste mici particule de plastic care se găsesc în multe produse de înfrumusețare precum exfoliantele faciale, pasta de dinți, cremele de corp pot părea inofensive, dar dimensiunea lor le permite să se strecoare prin filtrele de tratare a apei.

Citeste si:
Ziua Muncii. Tradiții și obiceiuri de 1 Mai
Ziua Muncii. Tradiții și...

Optează, în schimb, pentru produse cu exfolianți naturali, cum ar fi fulgii de ovăz sau sarea.

6. Dă o șansă articolelor second-hand

Jucăriile sau gadgeturile noi, în special, vin cu tot felul de ambalaje, de la acele mulaje enervante din plastic greu de desfăcut până la zeci de cartoane și folii.

Caută pe rafturile magazinelor second-hand sau în anunțurile online articole care sunt în stare excepțională și vei face un bine planetei, vânzătorului și buzunarului tău.

7. Reciclează lucrurile vechi din plastic

Reciclarea pare o metodă evidentă, dar nu facem o treabă prea bună în acest sens. Foarte puține ambalaje din plastic sunt reciclate, deși este una dintre cele mai simple modalități de a reduce consumul de plastic. Poți recicla sticlele, recipientele și ambalajele din plastic. Majoritatea localităților au programe de reciclare care facilitează acest lucru.

Citeste si:
Tradiţii și obiceiuri în a doua zi de Paşte
Tradiţii și obiceiuri în a...

Totodată, poți încerca să oferi obiectelor din plastic vechi sau articolelor de îmbrăcăminte o întrebuințare nouă, astfel încât să nu fie irosite și să nu cumperi lucruri noi.

Așadar, câteva schimbări mici pot avea un impact mare asupra cantității de plastic pe care o folosim zilnic.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Noiembrie 2023 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.