Social 27 Iunie 2017 16:09 de Clara Vacaru
Jurnalista Feri Predescu, condamnata in Romania pentru ca l-a criticat pe primarul Radu Mazare, a castigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) un proces de recunoastere a dreptului la libera exprimare. Statul roman va trebui sa ii plateasca despagubiri in valoare totala de 18.500 de euro.

CEDO a stabilit ca Romania i-a incalcat dreptul la libera exprimare jurnalistei Feri Predescu, din Constanta, condamnata in 2007 de o instanta din tara pentru ca l-a criticat pe primarul Radu Mazare intr-o emisiune televizata, potrivit apador.org.

Mazare a cerut si primit despagubiri de peste 50.000 de lei de la jurnalista, dupa o decizie a justitiei romane care, asa cum a stabilit marti CEDO, incalca Articolul 10 din Conventia Europeana a drepturilor omului, scrie News.ro.

Pledoaria avocatului APADOR-CH (Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki), care a reprezentat-o la CEDO pe Feri Predescu, a facut apel printre altele si la precedentul Mazare si Cumpana contra Romaniei, in care CEDO i-a recunoscut fostului jurnalist Radu Mazare libertatea de exprimare, in 2004.

Afirmatiile facute de jurnalista l-au deranjat pe Radu Mazare. Fostul primar a dat-o in judecata si a castigat

In urma unor incidente care au avut loc in Mamaia, in care un hotel detinut de o firma a primarului fusese incendiat, Feri Predescu a afirmat la postul de televiziune ca municipiul Constanta e impartit intre ”oamenii lui Mazare si oamenii care sunt impotriva lui Mazare”. In urma acestei emisiuni, Radu Mazare a solicitat instantei obligarea jurnalistei la prezentarea unor scuze publice si la plata unor daune in valoare de 200.000 de lei.

Actiunea i-a fost respinsa ca neintemeiata de judecatoria Constanta, in octombrie 2007, unde jurnalista si-a dovedit afirmatiile, dar Mazare a facut apel, iar Tribunalul Constanta a condamnat-o pe Feri Predescu sa-i prezinte scuze primarului, prin intermediul unei scrisori publice, sa publice decizia respectiva pe cheltuiala sa intr-un ziar de larga circulatie din Constanta si intr-unul central, precum si sa-i plateasca daune morale in valoare de 50.000 de lei si cheltuieli de judecata in valoare de 7.197 de lei. Decizia Tribunalului a fost sustinuta si de Curtea de Apel, iar jurnalista a achitat integral toate dispozitiile instantei.

Familia jurnalistei a facut un credit pentru a achita despagubirile cerute de Radu Mazare

In mai 2009, Feri Predescu a sesizat CEDO, aratand ca i-a fost incalcat dreptul la libera exprimare (articolul 10 din Conventie). Pentru acoperirea daunelor, familia sa a fost nevoita sa faca un credit bancar, pe care il va termina de achitat abia in 2018, si care, in final, prin dobanzi, aproape a dublat suma la care a obligat-o instanta. Suma platita primarului – 58.197 de lei – a fost oricum o amenda excesiva, in contextul in care salariul minim brut pe economie in 2008 a fost de 500 de lei, iar cel mediu brut de 1.550 de lei, deci reprezinta 116,4 salarii minime brute sau 37,5 salarii medii brute.
Citeste si:
Ce despăgubiri îi cere Dana Roba lui Daniel Balaciu: „Spitalul...
Ce despăgubiri îi cere Dana...

Reprezentata de avocatul APADOR-CH, Diana Hatneanu, jurnalista a aratat ca in cadrul emisiunii TV a furnizat informatii de interes public despre posibile activitati ilegale ale unui om politic. Predescu a insistat ca relatarile sale nu au avut un caracter singular deoarece si alti jurnalisti sau organizatii ale societatii civile au investigat aceeasi chestiune si ca nu au avut nici caracter de noutate, deoarece aceste anchete jurnalistice incepusera anterior, deci erau chestiuni de notorietate publica.

Avocata Diana Hatneanu si-a bazat pledoaria pe numeroase precedente CEDO, unul dintre ele fiind chiar Cumpana si Mazare contra Romaniei, caz pronuntat pe 17 decembrie 2004. In 1994, Radu Mazare era redactor sef al cotidianului Telegraf si a fost condamnat la inchisoare impreuna cu redactorul semnatar al unui articol incriminator la adresa viceprimarului de atunci al Constantei. CEDO a constatat incalcarea Articolului 10 din Conventie, intrucat condamnarea penala a jurnalistilor la un an de inchisoare pentru calomnie si insulta a adus o atingere disproportionata dreptului la libera exprimare.

Citeste si:
Cum să alegi un avocat specializat în drepturile omului și litigii...
Cum să alegi un avocat...

Diana Hatneanu, avocat APADOR-CH, a spus: ”Cazul de fata reaminteste autoritatilor romane, inclusiv instantelor de judecata, ca limitele criticii acceptabile sunt mai largi cu privire la politicieni si functionari publici, si ca nu trebuie sa sanctioneze opinii cu baza factuala la adresa acestora, fara o justificare extrem de solida. De asemenea, Curtea a apreciat ca valoarea daunelor acordate de instante in favoarea fostului primar al Constantei, de 50.000 de lei, la care s-au adaugat cheltuielile de judecata si costurile pentru publicarea hotararii, a fost disproportionata si nejustificata. Este un element care ar trebui luat in considerare in cauzele asemanatoare ce se afla pe rolul instantelor civile romane, unde exista tendinta de a se solicita si chiar acorda sume mult mai mari decat cea in discutie”.

Citeste si:
Ce își dorește Mara Bănică de la 2024. Jurnalista are planuri mari:...
Ce își dorește Mara Bănică de...

In apararea sa, Guvernul Romaniei a spus la CEDO ca ingerinta in libertatea de exprimare a unui jurnalist este admisibila atunci cand afirmatiile sale nu au fundament real, jurnalistul nu intreprinde toate demersurile pentru documentarea si fundamentarea acestora sau nu le face cu buna credinta. Reprezentantul Guvernului a aratat Curtii ca afirmatiile jurnalistei in timpul dezbaterii televizate nu au avut legatura cu pozitia publica a domnului Mazare, ci cu viata privata si, mai concret, cu afacerile sale si ca acestea s-ar baza pe articole de presa care ar face parte dintr-o campanie impotriva domnului Mazare.

Prin decizia publicata marti, CEDO constata ca Romania a incalcat articolul 10 din Conventie, in cazul Predescu, si obliga statul roman sa ii plateasca jurnalistei suma de 14.000 de euro - daune materiale, plus suma de 4.500 de euro - prejudiciu moral.

Citeste si:
Frații Mazăre, aflați în închisoare, aduși sub escortă la...
Frații Mazăre, aflați în...

Decizia CEDO a demonstrat ca am avut dreptate. Radu Mazare mi-a facut mult rau. Dupa procesul in Romania, nu am fost lasata sa-mi desfasor activitatea nici pe plan profesional, reusindu-se, prin parghiile politice la indemana, inlaturarea mea din doua institutii de presa. Numai ca eu nu sunt usor de doborat, plus ca am avut parte si de sprijinul familiei mele, al prietenilor si al multor colegi din presa. Nu am fost singura. Mazare a disparut, intre timp, sub avalansa de dosare penale de coruptie, eu nu. Atata timp cat statul roman mai are in sistemul judiciar reprezentanti care dau verdicte dupa cum le canta altii, se face de ras in continuare. Multumesc APADOR-CH si Dianei Hatneanu care, in toti acesti ani, mi-au oferit ajutorul de care aveam nevoie”, a spus jurnalista Feri Predescu.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.