Exercitiile 'SEISM 2016' au continuat in cursul noptii de marti spre miercuri cu simularea unor explozii la Bucuresti si Iasi, a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat in MAI Raed Arafat.

El a explicat ca daca aceste simulari ar fi fost facute in cursul zilei, cele doua orase ar fi fost blocate.

Unul dintre scenarii a presupus o explozie la o cladire din zona stadionului Dinamo, cartierul Floreasca, in jurul orei 23,30. Este vorba de un bloc turn de locuinte iar deflagratia a afectat puternic structura de rezistenta. Au fost avariate semnificativ locuintele. La fata locului au fost mobilizate echipajele de interventie din cadrul ISU Mures si Galati care se aflau la baza de operatie de la Ciolpani.

Potrivit lui Raed Arafat, peste 30 de salvatori s-au deplasat la locul exploziei cu doua autospeciale de stingere, doua de descarcerare, doua ambulante SMURD, doua autospeciale de transport persoane si victime multiple si mai multe ambulante Bucuresti-Ilfov, un spital mobil si un punct de comanda mobil.

"In urma deflagratiei au fost ranite 80 de persoane iar alte 20 de persoane si-a pierdut viata. Pompieri au actionat pentru salvarea persoanelor de sub daramaturi. Asigurarea asistentei medicale de urgenta si acordarea primului ajutor au fost asigurate de echipaje paramedicale si medicale de la SMURD si echipaje de la SABIF. La fata locului a fost amplasat un punct medical avansat, unde medicii de la SMURD Floreasca au lucrat. Actiunile s-au derulat sub conducerea ofiterilor ISU Bucuresti Ilfov", a explicat Raed Arafat in ce a constat acest exercitiu.

Un alt scenariu a vizat o explozie in apropiere de Hanul lui Manuc, in jurul orei 2,00, care a afectat un bloc de locuinte. Conform planului prezentat de secretarul de stat, prima interventie de salvare a fost asigurata de catre fortele ISU Brasov, aflate in baza de operatie de pe bulevardul Expozitiei, ulterior fiind trimise echipaje de pompieri din Bucuresti si echipaje de la Unitatea speciala de interventie in situatii de urgenta a Inspectoratului general si echipaje SABIF.

Potrivit lui Raed Arafat, la locul interventiei au actionat 33 de pompieri cu doua autospeciale de stingere, doua pentru descarcerare, un CBRN, doua ambulante SMURD, un spital mobil si un punct de comanda mobil si doua ambulante SABIF, fiind sprijiniti de politisti si jandarmi. In urma deflagratiei au rezultat 40 de raniti, 15 decedati si 150 de sinistrati. In zona afectata a fost amplasat un punct medical avansat, unde medicii au evaluat starea victimelor, au efectuat triajul acestora si le-au transportat la spital. Pentru persoanele evacuate au fost asigurate conditii de cazare temporara la Scoala 80 din Capitala.

Citeste si:
Taximetriștii din Iași vor să scumpească tariful. Care este motivul...
Taximetriștii din Iași vor să...

La Iasi, in jurul orei 3,00, a fost o alta simulare: explozie la un bloc locuinte in zona hotel Moldova — hotel Ramada, in urma careia au fost 140 de persoane ranite, 25 decedate, 150 sinistrate, a precizat Arafat.

Pentru gestionarea acestei situatii, din baza de operatii Iasi au fost alocate forte si mijloace specializate de interventie de la ISU Iasi, Bihor si Botosani: cinci autospeciale de stingere, doua autospeciale de comanda si prima interventie, doua descarcerari, sapte ambulante SMURD, patru autospeciale de transport personal si victime multiple, precum si trei puncte medicale avansate, transmite Agerpres.

In sprijinul celor 90 de pompieri, au actionat sapte echipaje ale Serviciului de Ambulanta Judetean Iasi si 11 cadre medicale de la UPU SMURD Iasi, care au asigurat asistenta medicala a victimelor si transportul acestora catre unitatea de primiri urgente. Actiunile de interventie au presupus lichidarea incendiului generat de explozie, salvarea persoanelor din cladirile afectate si evacuarea acestora in zona de siguranta. Conducerea actiunilor din teren s-a realizat de catre inspectorul sef al ISU Iasi, mentioneaza MAI.

Citeste si:
Explozii puternice la o rafinărie din Krasnodar. Rușii spun că au...
Explozii puternice la o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.