Fundatia World Vision Romania a lansat rezultatele “Studiului privind barierele intampinate de femeile vulnerabile din mediul rural in accesarea serviciilor de asistenta prenatala si sanatate reproductiva din Romania”. Cercetarea a fost efectuata in judetele Dolj, Valcea si Vaslui ca parte a proiectului "Mame pentru viata. Viata pentru mame”, desfasurat pe o perioada de 30 de luni cu un grant in valoare de 500.000 de dolari, ca parte a programului global MSD for Mothers.

Dezbaterea prilejuita de lansarea studiului a avut loc la Institutul National de Sanatate Publica si a reunit reprezentanti ai Presedintiei, Guvernului, Camerei Deputatilor, Senatului, Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai celor mai importante institutii publice medicale in domeniu si societati profesionale, specialisti si mass media.

Cercetarea este concentrata asupra situatiei femeilor din mediul rural din judetetele Dolj, Valcea si Vaslui care au rate ale mortalitatii materne mult mai ridicate fata de media Romaniei.

Potrivit unui comunicat remis 9am, studiul a urmarit explorarea nivelului de cunostinte ale femeilor, atitudini si practici in domeniul planificarii familiale si utilizarii serviciilor de asistenta prenatala, barierele si factorii favorizanti in accesarea serviciilor de sanatate. Cercetarea a inclus 15 focus grupuri cu peste 200 de persoane, interviuri semistructurate cu persoane cheie si metoda analizei barierelor si factorilor favorizanti aplicata unui grup de femei de varsta fertila din cele trei judete.

Potrivit studiului, principalele bariere din aria planificarii familiale sunt:

  • Cea mai importanta bariera este lipsa serviciilor de planificare familiala din comunitate, a campaniilor de informare si consilierii pentru planificare familiala si indisponibilitatea produselor gratuite (in special pentru femeile vulnerabile economic)
  • Lipsa educatiei, a cunostintelor complete si corecte privind alegerea unei metode contraceptive, utilizarea corecta a metodelor, siguranta, efectele secundare.
  • Relatia de putere din familiile traditionale cu o dominanta a barbatului care in multe cazuri refuza utilizarea metodelor naturale de planificare familiala si a celor care nu depind de femei.

In privinta asistentei prenatale au fost identificate urmatoarele bariere:

Lipsa de informatii a femeilor privind serviciile medicale gratuite la care au dreptul prin lege

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

  • Neaplicarea protocolului de monitorizare a sarcinii si acordarea discretionara a pachetului de servicii medicale pentru gravide
  • Lipsa serviciilor de obstetrica ( medici, moase) precum si de investigatii si analize de laborator in comunitate.
  • Lipsa unui sprijin financiar pentru deplasarea gravidei catre serviciile oferite doar in urban
  • Managementul defectuos al fondurilor asigurarilor de sanatate (lipsa fondurilor in anumite perioade ale lunii, in laboratoare si farmacii, birocratia excesiva necesara obtinerii adeverintei de asigurat, etc.);
  • Lipsa monitorizarii calitatii serviciilor medicale, adesea deficitare in multiple planuri, incluzand atitdinea si comunicarea neadecvata cu pacientele vulnerabile.
  • Costurile care deriva atat din nerespectarea gratuitatilor asigurate prin sistemul de asigurari pentru sanatate cat si a platilor informale;
  • Stigmatizarea si discriminarea asociate statutului de femeie necasatorita insarcinata, de catre catre personalul medical de specialitate, agravata in cazul minorelor gravide.
  • Lipsa de incredere in confidentialitatea serviciilor acordate la cabinetele medicale (pentru tinere);
  • Atitudinea pasiva a autoritatilor locale fata de problemele cu care se confrunta gravidele vulnerabile in utilizarea serviciilor de asistenta prenatala.

Studiul face si o serie de recomandari, pe toate nivelurile implicate.
Mentionam cateva:
Citeste si:
Anca Serea, îndemn pentru mamele din lumea întreagă: „Sfatul meu...
Anca Serea, îndemn pentru...

Autoritatilor publice centrale si locale: Accesul la servicii de planning familial in comunitati si contraceptie gratuita pentru categoriile de populatie cele mai vulnerabile, in vederea prevenirii sarcinilor nedorite si respectarii intervalului optim de spatiere a nasterilor recomandat de OMS. Prioritizarea si ”rezervarea” unui plafon pentru serviciile de asistenta prenatala in bugetele lunare ale Caselor de Asigurari de Sanatate si elaborarea unui pachet unic de servicii pentru gravide pentru evitarea discriminarii femeilor vulnerabile, dezvoltarea serviciilor de asistenta medicala comunitara si a moaselor in localitatile rurale.

La nivelul corpului medical, este recomandata dezvoltarea de programe de formare adresate personalului medical privind intelegerea nevoilor si comunicarii cu grupurile vulnerabile, drepturile pacientilor, stigmatizare si discriminare, sustinerea activitatilor de informare/educare ale populatiei.

Citeste si:
Peste 4.000 de tablete și laptopuri vor fi donate elevilor de la sate
Peste 4.000 de tablete și...

Nu in cele din urma, la nivelul populatiei este recomandata introducerea programelor de educatie pentru sanatate in scoli si realizarea de parteneriate cu cabinete ale medicilor de familie si ONG-uri pentru informare/educare a tinerilor privind comportamentele sexuale care implica riscuri.

Cu ocazia dezbaterii pe marginea studiului, au fost identificate mai multe aspecte de clarificat intre institutiile statului si organizatiile profesionale implicate in sanatatea mamei, aspecte legate de continutul si felul in care e conceput pachetul de servicii pentru gravide in Romania si a accesului la acesta in zona rurala si in mediile defavorizate. Primul pas ar fi crearea unui grup de lucru mixt de profesionisti - autoritati - societate civila care an urma unor analize integrate sa identifice solutiile pentru barierele la care face referire studiul.

“Noi la World Vision credem in solutii de interventie integrata si credem ca aceste solutii trebuie cautate in intalnirea dintre sectoarele care se ocupa de sanatate, protectie sociala si educatie, astfel incat sa punem in centru copilul, femeia sau tanara care din cauza saraciei si a lipsei de informatii devin vulnerabili”,
a declarat Daniela Buzducea, director executive al Fundatiei World Vision Romania.

Citeste si:
Andreea Marin a fost afectată de divorțul de primul soț: „Brusc,...
Andreea Marin a fost afectată...

“Consideram ca doar prin colaborarea stransa intre societatea civila, autoritati si companii se poate atinge obiectivul pe care ni l-am propus, ca nicio mama sa nu mai moara dand viata”, a spus Dr. Naveen Rao, presedintele global al initiativei MSD for Mothers.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.