Conducerea Teatrului "Sica Alexandrescu" din Brasov si, implicit, a Festivalului de Dramaturgie Contemporana a anuntat, vineri, ca a demisionat in semn de protest fata de abuzurile la care este supusa de unii reprezentanti ai Primariei Brasov.

Conducerea Teatrului "Sica Alexandrescu" (TSA) si, implicit, a Festivalului de Dramaturgie Contemporana, formata din Claudiu Goga - director, Mariana Hudisteanu - contabil sef si Oana Bors - secretar literar, protesteaza fata de abuzurile la care este supus teatrul, de mai bine de un an, de Cecila Doiciu, director al Directiei Relatii Externe, Cultura si Evenimente si, in acelasi timp, fost director interimar al Filarmonicii din Brasov si, in prezent, si al Operei din Brasov, persoana desemnata sa cordoneze relatia dintre primarie si institutiile de cultura din oras, potrivit unui comunicat remis, vineri, agentiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, anul trecut, odata cu incheierea reparatiilor la Sala Mare a TSA, Cecilia Doiciu a decis, fara sa fi comunicat in scris baza legala, ca Sala Mare a teatrului sa fie inchiriata de Primaria Municipiului Brasov, banii obtinuti urmand sa intre direct in bugetul autoritatii locale.

"A fost astfel limitata posibilitatea TSA de a realiza venituri proprii, conform prevederilor legale. La inceput, aceste inchirieri se faceau fara a se tine cont de programul de repetitii si de spectacole al teatrului. Ulterior, in urma unei discutii ce a depasit pe alocuri limita bunului simt, cu o parte din colectivul teatrului s-a convenit ca aceste inchirieri sa se faca in zilele de luni, zi nelucratoare pentru teatru. Din pacate, nici aceasta intelegere nu a fost respectata de Primaria Brasov", se spune in comunicat.

Totodata, in luna mai, a fost scos la concurs postul de manager al Teatrului "Sica Alexandrescu". "Directorul TSA a semnalat atunci in scris Primariei ca procedura de concurs adoptata de Primarie incalca in mod grosolan procedurile legale. La aceasta adresa, d-na Doiciu ne-a comunicat oficial ca nu sunt incalcate prevederile legale, pentru ca, dupa doar doua zile, in mod suspect, aceeasi d-na Doiciu sa ne comunice faptul ca acest concurs este anulat. Urmatorul concurs a fost organizat, asa cum ceruse directorul TSA, adica cu respectarea prevederilor legale, concurs care nu a avut niciun castigator (actualul director TSA necandidand). In temeiul legii, dupa 30 de zile, ar fi trebuit organizat un alt concurs, lucru care nu s-a intamplat nici pana acum!", se mai spune in comunicat.

Citeste si:
Rușii din fruntea Petrotel Lukoil Ploiești au fost demiși....
Rușii din fruntea Petrotel...

Conform sursei citate, atitudinea Ceciliei Doiciu nu este una adecvata functiei pe care o are, "existand cel putin doua momente in care a folosit un limbaj agresiv si amenintator pentru a o intimida pe contabila sefa a TSA, cu intentia de a o influenta in luarea unor decizii".

"Nu de putine ori, d-na Cecilia Doiciu a dat dispozitii directe unor angajati ai teatrului, subminand autoritatea conducerii teatrului si depasindu-si in mod flagrant atributiile. Lucrurile au culminat, ieri (joi, n.r.), cand d-na Cecilia Doiciu (in calitatea ei de membru al consiliului de administratie al TSA), dupa o discutie agresiva cu contabila sefa a TSA, nu a fost de acord cu preturile biletelor la spectacolele din festival, cerand in scris ca pretul acestora sa fie egal cu pretul biletelor spectacolelor din repertoriu TSA. Acest lucru este fara precedent, domnia sa fiind de acord ani de zile ca pretul biletelor din festival sa fie mai mare ca pretul biletelor din repertoriu. Cu atat mai mult cu cat subventia de anul acesta a festivalului a fost diminuta, cu doar o luna inainte de inceperea evenimentului, cu un procent de peste 25%, invocandu-se faptul ca restul de cheltuieli trebuie acoperite din venituri proprii. Evident, aceasta conditionare de diminuare a pretului biletului de festival, pe care ani de zile nu a cerut-o, este facuta cu rea vointa si nu din ratiuni de politica culturala", se spune in comunicat.

Citeste si:
Will Smith a demisionat de la Academia Oscarurilor, după ce l-a...
Will Smith a demisionat de la...

"Consideram ca demersul nostru este necesar pentru a nu deveni complici la distrugerea cu buna stiinta a activitatii teatrului si la incetatenirea unei practici neconforme cu timpurile pe care le traim, respectiv imixtiunea (alta decat cea impusa de lege) unor persoane cu functii in institutii administrative in activitatea manageriala a unor institutii de cultura subordonate acestora", mai spune, in comunicat, conducerea Teatrului "Sica Alexandrescu".

De asemenea, potrivit comunicatului, in semn de solidaritate cu conducerea, alti trei angajati ai Teatrului "Sica Alexandrescu" Brasov si-au dat demisia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.