MAE precizeaza ca ambasadorul Romaniei in Armenia, Sorin Vasile, a fost chemat de urgenta in Centrala pentru a da explicatii cu privire la comentariile "intru totul deplasate" facute la o conferinta, Ministerul condamnand ferm declaratiile cu tenta antisemita si homofoba ale diplomatului.

"Din dispozitia ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul Romaniei in Armenia a fost chemat de urgenta in Centrala pentru a da explicatii cu privire la comentariile pe care le-a facut in cadrul conferintei mentionate", precizeaza MAE, adaugand ca ambasadorul a primit deja instructiuni sa isi ceara public scuze pentru comentariile sale "intru totul deplasate". Totodata, MAE "isi exprima regretul si condamna ferm declaratiile cu tenta antisemita si homofoba ale ambasadorului".

"Ministerul Afacerilor Externe condamna ferm orice derapaj comportamental sau de exprimare care promoveaza intoleranta si stereotipurile. Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca nu tolereaza si nu va tolera nicio abatere de comportament sau limbaj al reprezentantilor diplomatiei romane aflati in exercitiul functiunii, indiferent de treapta ierarhica pe care se situeaza, care ar putea sa aduca atingere unor valori, reguli si principii de baza ale relatiilor internationale contemporane, relatiilor bilaterale ale Romaniei cu alte state sau sa prezinte, in mod distorsionat sau deplasat, pozitii de principiu ale statului roman pe teme relevante in plan international", se arata in comunicatul MAE.

Anterior, Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului MCA Romania a solicitat Presedintiei si Ministerului de Externe sa ia masuri dupa declaratiile antisemite si homofobe facute de catre ambasadorul Romaniei in Armenia, Sorin Vasile.

"MCA Romania solicita Presedintiei Romaniei sa ia, de urgenta, masurile care se impun ca urmare a declaratiilor antisemite si homofobe facute de catre ambasadorul Romaniei in Armenia, domnul Sorin Vasile. In discursul sau tinut la Universitatea Americana din Erevan, in data de 19 noiembrie 2014, ambasadorul Romaniei a popularizat stereotipuri religioase, antisemite si homofobe, amestecand glume despre evrei cu genocidul armean. Raspunzand intrebarilor studentilor si ale presei, in opinia noastra, domnul Vasile a facut comentarii de o ignoranta crasa, de o lipsa totala de respect si deplina iresponsabilitate", se arata intr-un comunicat al institutiei, potrivit MEDIAFAX.

Citeste si:
Ambasadorul Germaniei, declarații la 30 de ani de la semnarea...
Ambasadorul Germaniei,...

Potrivit comunicatului, Sorin Vasile "a expediat" genocidul armean intr-o fraza, a facut "comparatii homofobe si glume despre contabili evrei lacomi, gata sa incalce legea doar pentru profit, un stereotip clar antisemit".

"Conform datelor MCA Romania, acesta este, de departe, cea mai clara dovada de antisemitism la nivel inalt, depasind cazurile «Sova» si «Neamtu», care ulterior au retractat declaratiile facute, aducand inapoi memoria anilor 2004 cand declaratiile antisemite erau comune printre puternicii zilei. Acest incident este pur si simplu revoltator", precizeaza Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului MCA Romania, sustinand ca, spre deosebire de persoane care, implicate in incidente similare, si-au asumat responsabilitatea si au retractat declaratiile initiale, Sorin Vasile "a refuzat sa isi ceara public scuze, angajand reputatia si responsabilitatea Romaniei pentru aceste declaratii".

Citeste si:
Atenționare de călătorie în Germania. Mari greve pe mai multe...
Atenționare de călătorie în...

Totodata, MCA Romania reaminteste parlamentarilor ca ar trebui sa actualizeze legislatia rasista si sa intareasca rolul educatiei.

Maximillian Marco Katz, director fondator al MCA Romania a precizat ca va efectua o vizita in Armenia, in perioada 7-10 decembrie, in cadrul unei delegatii a Parlamentului Evreiesc European, al carui membru este. "Ma astept ca in timpul vizitei sa fiu abordat pe tema raspunsului dat de ambasador cu privire la genocidul comis impotriva armenilor", a declarat Katz.

Potrivit publicatiei locale Civil Net, ambasadorul Sorin Vasile a fost intrebat de un student, in cadrul unui eveniment organizat de American University of Armenia, pe 19 noiembrie, ce este mai important pentru Romania: legaturile politice si economice cu Turcia sau imperativul moral al recunoasterii genocidului armean.

Citeste si:
Putin încearcă să domolească conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia
Putin încearcă să domolească...

"A vorbi despre evenimente care au avut loc la inceputul secolului trecut este foarte complicat … ce este moralitatea? Sa recunoastem, ok … Asta este moralitate. Care este moralitatea intr-un cuplu normal … cuplu hermafrodit, ... da? Nu, nu hermafrodit. Homosexualii si cei normali, ... barbati si femei, da? Ei sunt ok ...? Sunt normali, sunt morali. Dar homosexualii sunt morali sau… ? Deci, este la fel cu ... stiti, totul este relativ. Acesta este raspunsul la intrebarea dvs. Pentru tine, este controversat. Pentru cuplurile gay, pentru ei este perfect, este modelul familial, da? Gay", a fost "raspunsul uimitor" al ambasadorului roman, noteaza Civil Net.

"Audienta a ramas tacuta. O tacere foarte ciudata si stanjenitoare", mai scrie Civil Net.

"Totul este relativ, este destul de complicat. Nu este matematica. Stiti, politica, strategia, geopolitica. Nu ai 1+1. Exista o gluma buna cu evreii... Un evreu, mare om de afaceri, cauta un contabil pentru compania sa si pe primul candidat il intreaba cat fac 10+10, acesta spune 20! Nu, nu esti bun, iesi afara. Al doilea, 10+10, raspunde 30. Nu, nu esti bun, iesi afara. Si vine al treilea si in intreaba cat fac 10+10 si candidatul spune «Cat vrei sa fie?». Ok, esti angajat, vei lucra pentru mine. Asta nu este ... matematica, sa spui ca 1+1 fac 2... Anul viitor va fi comemorarea de 100 ani... Nu spun cine are dreptate, cine nu are dreptate, pentru ca nu am dreptul sa spun, dar… este destul complicat", a continuat ambasadorul roman.

Citeste si:
Supravietuitoare a Holocaustului, ucisa in propria locuinta din...
Supravietuitoare a...

Publicatia a cerut un punct de vedere al ambasadorului in privinta acestor declaratii. "A fost analizat conceptul de moralitate si nu a fost facuta nicio comparatie", a replicat Sorin Vasile.

Dupa instructiunile primite din Centrala, ambasadorul Sorin Vasile a transmis Civilnet ca regreta "comentariile facute asupra unor evenimente tragice care au provocate suferinte enorme poporului armean" si ca ii pare rau pentru neintelegerea provocata de declaratiile sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.