Președintele Rusiei, Vladimir Putin, încearcă să domolească conflictul militar dintre Armenia și Azerbaidjan. În 2020 între cele două state a pornit o luptă care nu a luat sfârșit nici până astăzi. Turcia a declarat că este gata să ofere sprijin Azerbaidjanului.

Putin încearcă să amelioreze conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan

Marți au avut loc unele ciocniri violente între soldații din Armenia și Azerbaidjan, în care cel puțin 49 de soldați armeni și 50 de militari azeri au fost uciși. Acestea sunt unele dintre puținele intercalații dintre cele două state de la războiul din 2020. Cu această ocazie Putin este gata să intervină pentru a domoli spiritele celor două țări și pentru a evita declanșarea unui nou război.

Armenia și Azerbaidjanul sunt două foste republici sovietice vecine care s-au învinuit reciproc pentru declanșarea unor noi lupte care au început peste noapte în mai multe zone de-a lungul graniței lor. Acest lucru ar putea duce la declanșarea unui nou război în timp ce forțele armate ruse încă duc lupte în Ucraina. Rusia deține trupe de menținere a păcii în zona de conflict azer-armeană, ca garanție al unui acord care a încheiat un război de șase săptămâni în urmă cu 2 ani din cauza enclavei disputate Nagorno-Karabah.

Armenia a anunțat că Azerbaidjanul a bombardat câteva orașe din apropierea graniței, inclusiv Jermuk, Goris și Kapan, iar statul atacat s-a simțit obligat să răspundă. Baku afirmă că unitățile de sabotaj armenești au încercat să mineze pozițiile azere și au deschis focurile de armă. Totodată, au fost acuzate și trupele armene că au tras cu artilerie grea, încălcând armistițiul încheiat marți.

Azerbaidjanul este susținut de Turcia

Este dificil de supraestimat rolul Federației Ruse, rolul lui Putin personal, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Președintele depune, în mod natural, toate eforturile pentru a ajuta la detensionarea tensiunilor la graniță.

Laurence Broers, membru asociat la Programul Rusia și Eurasia al think tank-ului Chatham House a declarat că războiul declanșat de Rusia în Ucraina a subminat statutul său de garant al securității regionale și a lăsat loc Azerbaidjanului pentru mai multe revendicări. La rândul său, Azerbaidjanul, care din punct de vedere politic și cultural este legat de Turcia, a reușit să câștige teritorii semnificative în 2020, astfel recuperând terenuri pierdute în favoarea etnicilor armeni într-un război anterior din cauza Nagorno-Karabah, cu 30 de ani înainte.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Din februarie, asistăm, de asemenea, la prăbușirea reputației Rusiei ca patron al securității și furnizor de securitate în regiune, a spus Broers. Acest lucru a creat o fereastră de oportunitate pentru Azerbaidjan, reamintind că rezultatul celui de-al doilea război din 2020 a lăsat treburi neterminate.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Septembrie 2022 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.