Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, a subliniat, joi, importanţa Europei unite, într-un mesaj transmis cu prilejul celebrării a trei decenii de la semnarea Tratatului de cooperare Germania - România.

30 de ani de la semnarea Tratatului de cooperare Germania - România

"Prietenia adevărată înseamnă întotdeauna cooperare. La fel şi în ceea ce priveşte relaţiile româno-germane: în 30 de ani de prietenie s-a creat o reţea densă de relaţii interumane, care uneşte strâns ţările noastre sub aspect politic, economic şi cultural. Cu precădere în aceste vremuri dificile şi în faţa unui război cumplit la graniţele noastre externe, este important ca Europa să fie unită şi ca noi să menţinem Europa unită. Este bine că Germania şi România se pot baza una pe cealaltă, mai ales acum", a afirmat Gebauer, potrivit unui comunicat al reprezentanţei diplomatice transmis AGERPRES.

Miniştrii Afacerilor Externe german şi român, Annalena Baerbock şi Bogdan Aurescu, au transmis o declaraţie comună cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a Tratatului româno-german privind cooperarea prietenească, din 21 aprilie 1992.

"Condamnăm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în cei mai puternici termeni posibili şi ne exprimăm solidaritatea cu Guvernul şi poporul ucrainean. Ca state membre UE şi aliaţi în cadrul NATO, ne reafirmăm angajamentul faţă de unitatea europeană şi subliniem angajamentul nostru pentru o unitate transatlantică tot mai puternică şi pentru contribuţia sa esenţială la pacea şi stabilitatea în Europa. Dorim să ne intensificăm dialogul bilateral pe tema securităţii şi apărării, precum şi a Vecinătăţii Estice, în sprijinul ţărilor din această zonă, Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, şi a regiunii Mării Negre. De asemenea, suntem hotărâţi să ne consolidăm cooperarea în domeniul securităţii energetice, al cercetării, cooperării ştiinţifice şi inovării", au afirmat cei doi miniştri de Externe.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Ei au evidenţiat că, în ultimii treizeci de ani, după căderea Cortinei de Fier, prietenia româno-germană s-a consolidat, fiind înregistrate multe realizări. "Legăturile noastre economice sunt mai puternice ca niciodată, reliefate de investiţii solide care generează locuri de muncă şi inovaţie. Legăturile noastre instituţionale şi diplomatice s-au aprofundat şi multiplicat, contribuind la creşterea încrederii reciproce şi la dezvoltarea a numeroase proiecte concrete în beneficiul ţărilor noastre şi al Europei în ansamblu", au menţionat ei.

Potrivit acestora, 30 de ani de prietenie româno-germană "reprezintă atât o realizare, cât şi un stimulent".

"Împreună dorim să dezvoltăm în continuare parteneriatul nostru bilateral şi să lucrăm pentru o Uniune Europeană unită, rezilientă, sigură şi orientată spre viitor. Împreună vom continua să susţinem Europa, partenerii noştri europeni, prietenia noastră şi legături din ce în ce mai puternice între cetăţenii noştri", au mai transmis cei doi miniştri în declaraţia comună. Agerpres.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Aprilie 2022 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.