Social 20 Iunie 2014 17:21
Fostul premier Adrian Nastase a declarat vineri, la Curtea de Apel Bucuresti, ca Directia Nationala Anticoruptie este "o institutie care face si lucruri bune", dar a precizat ca acest lucru depinde de "oamenii care se afla la conducere".

"Nu este (DNA, n.r.) o institutie neaparat rea. Este o institutie care face si lucruri bune, si lucruri rele. Si sigur ca aceasta institutie face si lucruri bune. Depinde de oamenii care se afla la conducerea ei", a spus Adrian Nastase, in sala de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti, unde s-a judecat contestatia DNA la decizia Tribunalului Bucuresti de a nu adauga un spor la pedeapsa de patru ani de inchisoare a fostului premier, citat de MEDIAFAX.

In acest context, Adrian Nastase a mentionat ca el a fost cel care, in perioada in care s-a aflat in fruntea Guvernului, a pus bazele si a asigurat logistica Directiei Nationale Anticoruptie. Nastase a mai spus ca, intre 2001 si 2004, a promovat peste o suta de legi in domeniul justitiei.

"Referitor la acuzatia procurorilor ca am aratat dispret fata de justitie, am dovedit de fiecare data respect fata de sentintele care mi s-au dat. Sigur, am considerat ca nu au fost motivate suficient. Respectul meu fata de justitie reiese si din numarul mare de studenti de-ai mei care au ajuns judecatori, procurori, avocati, notari", a mai spus Adrian Nastase in sala de judecata.

Procurorul DNA a cerut ca la pedeapsa de patru ani pe care o executa Adrian Nastase sa se aplice un spor de un an. El a aratat in fata instantei ca, in mai multe cazuri asemanatoare cu cel al lui Adrian Nastase, unde a existat un concurs de infractiuni, a fost majorat cuantumul pedepsei.

Avocatii lui Adrian Nastase au depus la dosar o caracterizare facuta de reprezentantii Penitenciarului Jilava, acolo unde este incarcerat fostul premier, dar si o situatie a principalelor acte adoptate intre 2001 si 2004, privind lupta anticoruptie.

Totodata, avocatii au aratat ca, in urma cu cateva zile, a fost publicata cea mai recenta carte scrisa de Adrian Nastase - "Cele doua Romanii".

"Am incercat sa convingem judecatorul ca fiecare argument al parchetului legat de aplicarea unui spor de pedeapsa nu are corespondent nici in dosarele care sunt judecate - cele doua dosare - si nici in hotararea judecatorului fondului, care a fost o hotarare corecta, aplicata legal si cu o concluzie, dupa parerea mea, importanta - aceea ca nu este necesara aplicarea sporului de pedeapsa. Si aici a fost avuta in vedere nu doar personalitatea deosebita sau pregatirea deosebita, sau activitatea deosebita a domnului Nastase, ci si celelalte elemente ale celor doua dosare", a spus avocatul Ion Cazacu, la iesirea din sala de judecata.

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

La Curtea de Apel Bucuresti a fost prezent si fiul cel mare al lui Adrian Nastase, Andrei, care a precizat ca duminica este ziua de nastere a tatalui sau.

"Ne-am fi bucurat mai mult ca de ziua lui sa ne strangem acasa si sa serbam, decat la penitenciar, dar ne vom bucura indiferent de situatie, pentru ca intotdeauna ziua lui a fost un prilej de a ne strange, noi, ca familie, acasa. Deocamdata nu i-am luat niciun cadou. Am fost putin ocupati. A trebuit scoasa lucrarea stiintifica", a spus Andrei Nastase, dupa judecarea dosarului de la CAB.

Instanta Curtii de Apel a ramas in pronuntare cu privire la cererea DNA de aplicarea a unui spor de pedeapsa in cazul lui Adrian Nastase, astfel incat el sa execute cinci ani de inchisoare.

Tribunalul Bucuresti a decis, in 8 mai, ca Adrian Nastase sa execute patru ani de inchisoare, fara a-i aplica un spor de pedeapsa, dupa comasarea condamnarilor primite de fostul premier in dosarele "Zambaccian" si "Trofeul calitatii".

Citeste si:
Adrian Năstase: Liberalii își pică propriul Guvern cu voturile...
Adrian Năstase: Liberalii își...

Prin decizia din 8 mai, instanta a decis sa scada din pedeapsa de patru ani perioada in care Nastase a stat in penitenciar, respectiv din 20 iunie 2012 pana in 18 martie 2013 si din 6 ianuarie pana in prezent. Totodata, Tribunalul Bucuresti a dispus ca, dupa terminarea executarii pedepsei, Nastase sa aiba mai multe interdictii, pe o perioada de cinci ani.

Decizia a fost contestata de procurori la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva.

Instanta suprema i-a condamnat in 6 ianuarie, in dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Nastase a fost incarcerat in aceeasi zi.

Fostul premier a fost acuzat in dosarul "Zambaccian" pentru ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

Citeste si:
Ce părere are Ilinca Vandici despre Alex Abagiu. Declarații despre...
Ce părere are Ilinca Vandici...

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, tot de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii". El a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.

In dosarul "Matusa Tamara", Adrian Nastase a fost achitat definitiv, in septembrie 2012, de Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru fapte de coruptie. In acelasi dosar au fost achitati si Ioan Melinescu si Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de coruptie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.