Asociatiile de bibliotecari din Romania protesteaza, printr-o scrisoare deschisa adresata Guvernului Romaniei, fata de desfiintarea Bibliotecii Pedagogice Nationale "I.C. Petrescu" din Bucuresti, care devine sectie a Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", potrivit unei Ordonante de Urgenta.

De altfel, angajatii Bibliotecii Pedagogice Nationale "I.C. Petrescu" din Bucuresti au organizat, marti, un miting de protest in fata institutiei.

Potrivit Ordonantei de Urgenta privind modificarea si completarea Legii Educatiei nationale nr. 1/ 2011 si luarea unor masuri in domeniul invatamantului, publicata in Monitorul Oficial pe 30 decembrie 2013, articolul IV, "Biblioteca Pedagogica Nationala «I.C. Petrescu» din Bucuresti se reorganizeaza in sectie a Bibliotecii Centrale Universitare «Carol I» din Bucuresti, fara personalitate juridica, denumita Sectia pedagogica «I.C. Petrescu», ca urmare a fuziunii prin absorbtie de catre Biblioteca Centrala Universitara «Carol I» din Bucuresti. Aceasta sectie are ca atributii participarea la programul de specializare a personalului didactic din invatamantul prescolar, primar, gimnazial, liceal si postliceal si asigurarea indrumarii metodologice pentru bibliotecile caselor corpului didactic si pentru biliotecile scolare".

Decizia care motiveaza Ordonanta de Urgenta se bazeaza pe faptul ca imobilul in care biblioteca functioneaza a fost retrocedat, iar institutia "se afla intr-un mare pericol de a pierde fondul de carti si locurile de munca ale salariatilor", se arata in scrisoarea deschisa adresata Guvernului Romaniei de Asociatiile de Bibliotecari din Romania, unde se mai precizeaza ca, "prin aceasta Ordonanta de Urgenta, de fapt, se desfiinteaza cea mai importanta biblioteca pedagogica romaneasca, iar consecintele pentru invatamantul romanesc sunt dezastruoase".

De asemenea, potrivit aceleiasi Ordonante de Urgenta, "Biblioteca Centrala Universitara «Carol I» din Bucuresti preia tot personalul si numarul de posturi al Bibliotecii Pedagogice Nationale «I.C. Petrescu» din Bucuresti, cu pastrarea drepturilor salariale avute la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in conformitate cu prevederile legale".

Citeste si:
Protestul transportatorilor continuă. Manifestanții au spus că...
Protestul transportatorilor...

Biblioteca Pedagogica Nationala "I.C. Petrescu" a sarbatorit, de curand, 133 de ani de existenta, se arata in aceeasi scrisoare deschisa. De la 1880, data infiintarii sale, si pana in prezent, biblioteca si-a dezvoltat colectiile in domeniul stiintelor educatiei, cuprinzand intreaga literatura pedagogica nationala si o valoroasa literatura straina. In colectiile sale se afla bibliotecile unor prestigioase institutii din trecut, ca Scoala Normala Superioara, Seminarul Pedagogic Universitar, Casa Scoalelor, fonduri provenite din bibliotecile lui Alexandru Odobescu si Titu Maiorescu sau din acelea ale unor renumiti pedagogi romani ca I. Zalomit, Onisifor Ghibu, I.C. Petrescu etc.

"In intreaga sa istorie, Biblioteca Pedagogica Nationala «I.C. Petrescu» a sprijinit necontenit formarea si perfectionarea profesorilor din invatamantul gimnazial si liceal. Pastrand proportiile, aceasta biblioteca este tot atat de importanta pentru tara noastra ca si Biblioteca Academiei Romane", se mai arata in scrisoarea deschisa adresata Guvernului Romaniei, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

De asemenea, in scrisoarea deschisa se mentioneaza ca Biblioteca Centrala Universitara (BCU) din Bucuresti nu poate prelua mai mult de 50.000 de volume din cele 450.000 cate detine in prezent Biblioteca Pedagogica Nationala, din cauza spatiului insuficient de depozitare de care dispune in prezent aceasta institutie.

"Nimeni nu a realizat un studiu de impact al acestui demers. Nimeni nu a analizat la BCU Bucuresti spatiile pentru a vedea daca colectiile Bibliotecii Pedagogice isi gasesc loc in aceasta biblioteca. Se uita apoi si faptul ca BCU este o biblioteca universitara cu o anumita destinatie si cu o anumita structura a colectiilor, ca si in alte state europene", se mai mentioneaza in scrisoarea de prostest a Asociatiilor de Bibliotecari din Romania.

"In aceste conditii, nu putem sa nu ne intrebam in ce masura aceasta hotarare respecta art. 7 al Legii Bibliotecilor (334/ 2002 cu modificarile ulterioare), care prevede desfiintarea bibliotecilor de drept public - cum este si Biblioteca Pedagogica Nationala «I. C. Petrescu», conform art. 36 din acelasi act normativ -, «in cazul incetarii activitatii autoritatilor sau institutiilor care le-au infiintat sau finantat, numai in conditiile preluarii patrimoniului lor de catre o alta biblioteca de drept public, cu respectarea legislatiei in vigoare». Cum Ministerul Educatiei Nationale nu se desfiinteaza, nici aceasta institutie nu trebuie desfiintata", se mai arata in scrisoarea deschisa.

Citeste si:
Ludovic Orban: Depunem săptămâna viitoare un nou proiect de lege de...
Ludovic Orban: Depunem...

Imobilul care a functionat ca sediu al Bibliotecii Pedagogice Nationale "I.C. Petrescu" este retrocedat inca din anul 2006, insa proprietarii erau dispusi sa-l vanda, conducerea institutiei incercand inca de atunci sa faca demersurile necesare rezolvarii problemei cladirii, se mai mentioneaza in scrisoarea de protest adresata Guvernului Romaniei.

"Sa nu mai mire pe nimeni ca procentul de promovabilitate la bacalaureat este scazut, in contextul in care sunt desfiintate zeci de biblioteci scolare, iar cele ramase inca nu au primit nicio finantare, in ultimii cinci ani, pentru achizitia de carti. Desfiintarea celei mai importante biblioteci pedagogice, loc traditional de informare si documentare al cadrelor didactice din intreaga tara, desavarseste aceasta opera de daramare a unuia dintre pilonii de sustinere a invatamantului romanesc", se mai arata in scrisoarea de protest a Asociatiilor de Bibliotecari din Romania.

Citeste si:
Sfaturi practice și simple pentru organizarea bibliotecii personale
Sfaturi practice și simple...

Astfel, Asociatia Bibliotecarilor din Romania, alaturi de Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania si de Asociatia Bibliotecarilor din Biblioteca Nationala a Romaniei protesteaza fata de decizia de incetare a activitatii Bibliotecii Pedagogice Nationale "I.C. Petrescu" si "cere Guvernului Romaniei sa revina asupra acestui act anticultural si antinational".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.