Biblioteca ta are mai multe scopuri. În primul rând îți găzduiește cărțile de citit și cele pe care le păstrezi pentru că-s dragi. Poate ai și cărți pe care le etalezi, nu doar cărți de citit. Dacă ai și copii mici, probabil că ai și cărți de colorat. Și pe undeva pe acolo s-au strecurat și cărțile de joc.

Vezi problema? Biblioteca este prea aglomerată, ai scăpat problema din mână și totul arată ca un veritabil dezastru. Oi fi tu boem sau boemă, dar asta nu înseamnă că biblioteca trebuie să arate în halul ăsta. Hai, mobilizează-te și urmează sfaturile noastre simple și practice. O să vezi că la final te vei bucura că ne-ai ascultat!

Decide care este principiul de aranjare

Organizarea presupune un principiu. De exemplu, aici stau cărțile de citit în perioada imediat următoare și aici stau cele pe care le-am terminat de câteva luni. Și acolo în spate vor sta cărțile pe care nu le mai citesc de când am terminat clasele primare. Ideal va fi să-ți găsești un principiu de organizare care să funcționeze pentru tine.

Ca idee, vei putea să-ți organizezi biblioteca în funcție de numele autorilor, în ordine alfabetică, pe genuri literare, în funcție de cât de des le citești sau poate chiar în funcție de culoarea pe care o are coperta. Trebuie să aibă sens doar pentru tine, dar să aibă un sens. Altfel nu te mira că nu le mai găsești.

Scapă de ce nu mai citești

Așa cum spuneam și mai sus; nu-s toate cărți de citi.

Unele au fost cadouri poate neinspirate, pe altele le păstrezi pentru că nu ți-ai făcut curaj încă să le arunci. Cert este că-ți ocupă loc degeaba în bibliotecă. Dacă ești sincer/ă cu tine recunoști că nu le vei mai citi niciodată și doar adună triste praf pe rafturi. Și ocupă spațiu de care ai avea nevoie. Bun, întreabă-ți familia și prietenii dacă sunt interesați de aceste cărți.

Dacă răspunsul lor este negativ, ai două opțiuni: le pui la vânzare pe internet sau le duci la un anticariat. Prima opțiune presupune și ceva efort din partea ta, dar s-ar putea să-ți permiți peste ceva timp să-ți cumperi cărți noi din banii de pe cele vechi. A două opțiune e mai draguță. Chiar e păcat să arunci cărți.

Citeste si:
4 aspecte de luat în considerare dacă te pregătești să devii...
4 aspecte de luat în...

Indiferent de opțiunea aleasă, acum ai mai mult spațiu. Și categoric mai puțin praf.

Alege locul potrivit

În funcție de configurația bibliotecii, vei avea mai multe locuri unde-ți poți depozita colecția sau colecțiile de cărți. Sigur, tu decizi care titlu va sta unde, dar ideal va fi să nu le amesteci. Așadar, uite câteva sfaturi ca să ai parte de inspirație:

• Pune cărțile scrise de clasici și materialele de referință pe raftul de sus. Dacă sunt lucrări clasice, cel mai probabil le-ai citit deja și nu te întorci prea des la ele. Dar nu le poți arunca, din moment ce nu se știe niciodată când ți se face poftă de aceste lucrări nemuritoare;

• Rezervă un loc special pe raftul de la mijloc pentru cărțile pe care le recitești des și autorii preferați. Sunt acele romane pe care le iei mereu în vacanță, de care te bucuri cu o cană de cafea sau de ceai alături și de care ești convins/ă că nu te vei sătura niciodată. Dacă te înșeli, le poți muta oricând pe raftul de sus;

Citeste si:
Sfaturi utile care te ajută să pui pe picioare prima ta afacere
Sfaturi utile care te ajută...

• Pe raftul de jos stau cărțile pentru cei mici. Acestea sunt cărțile copilăriei, cele cu basme. Sau, poate benzile desenate, adică niște basme ceva mai moderne. Tot aici poți depozita și colecția de enciclopedii sau atlase.

Adaugă și obiecte funcționale sau decorative

Aici ne referim cu precădere la suporturile laterale. Sunt perfecte dacă vrei ca ale tale cărți să stea drepte și în același timp să arate bine. Alege un stil de suport care să se potrivească de minune cu designul general al bibliotecii.

Pentru volumele pe care vrei să le păstrezi mereu la îndemână, cumpără un scăunel de cărți. Și adaugă în bibliotecă și un ghiveci cu flori, de exemplu.

Așa-i că acum ai chef să cumperi niște cărți noi?


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Martie 2023 - 04 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.