Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri cu 176 voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR), 88 de voturi ”impotriva” (PNL, USR, PMP) si 3 abtineri modificarea propriului regulament de functionare, astfel incat timpii de dezbatere a unui act normativ in acest for sa fie redusi semnificativ.

Dezbaterile generale asupra modificarii regulamentului au fost unele aprinse, opozitia acuzand PSD, ALDE si UDMR de practici nedemocratice.

Stiti despre ce este vorba cu aceasta modificare de regulament? Nu o spun ironic, vreau sa ma asigur ca stiti ce votati. Vreme de 23 de ani regulamentul a functionat, azi, in mai putin de 24 de ore, se propune o modificare. Sunt convins ca multi din sala nu stiu despre ce e vorba. Regulamentul prevede ca raportul trebuia distribuit deputatilor cu cel putin trei zile inainte. Inteleg ca e urgenta, dar care e urgenta? Comisia a fost convocata aseara la 19:00 pentru azi la ora 9:00. Regulamentul spune ca o comisie de convoaca cu cel putin 24 de ore inainte. Va invit sa cititi textul, nu votati ca oile lui Daea, votati in cunostinta de cauza. Nu va bateti joc de procedura parlamentara”, a declarat deputatul PMP Robert Turcescu, potrivit News.ro.

Liberalul Gabriel Andornache a anuntat ca PNL va ataca la CCR modificarea regulamentului.

Numai puterea va mai putea sa se exprime, opozitia va exista ca decor in Parlament. Acesta este finalul discutiei de azi. Ati hotarat sa incalcati regulamentul. Dupa ce ati obtinut limitarea timpului de dezbatere, faceti un abuz si mai grav: luati dreptul opozitiei sa isi mai voteze amendamentele. Consideram ca este neregulamentar modul in care dezbateti acest proiect de hotarare si incalcati cel putin trei decizii ale Curtii Constitutionale. Acest proiect de hotarare il vom ataca la Curtea Constitutionala”, a spus Andronache in plenul Camerei.

Atrag atentia plenului ca ceea ce a citit Nicolicea este un fals. Raportul nu contine toate amendamentele depuse la comisie. Ceea ce face presedintele de comisie este fals si uz de fals sub semnatura privata.majoritatea parlamentara ne ofera azi atatea lamai incat puteam da limonada intregii populatii. Prin modificarea regulamentului, plenul Camerei este vidat de continut, vom avea un plen simbolic. Este un semn al dictaturii partidului stat PSD. Nu cred ca cetatenii v-au oferit votul pentru daramarea democratiei. Rusine! Sa supuneti la vot toate amendamentele depuse la comisie”, a spus si deputatul USR Stanciu Viziteu.

Citeste si:
(P) Cum îți încurajezi copilul să petreacă timp în aer liber?
(P) Cum îți încurajezi...

Unui alt deputat USR, Catalin Drula, i-a fost taiat microfonul in momentul in care a pronuntat numele lui Liviu Dragnea.

V-ati enervat ca ati stat 11 ore aici saptamana trecuta. V-a pus Dragnea sa stati aici. V-a incurcat procedura si, ca orice oameni politici rudimentari, dati in cap procedurii”, a spus Drula.

O sa fac un abuz acum si o sa va tai microfonul. Ati jignit suficient un minut”, i-a spus presedintele de sedinta, social-democratul Gabriel Vlase..

Cei de la UDMR va sunt complici si este rusinos ca un partid privit cu speranta in anii 90 ca acum se vinde pe putin si nu isi doreste o justitie corecta ca sa nu fim prada hotilor”, a continuat Drula.

”Azi e ultima zi de democratie din Parlament. Daca sunt atat de bune legile astea de ce va e frica sa le dezbatem? De ce daddy Dragnea vrea sa inchida gura tuturor? Ce s-a intamplat cu UDMR este halucinant. Miercurea trecuta erau doi in sala, restul stateau la grup ca sa poata negocia. Ceea ce faceti impreuna este tradare de tara”, a atras atentia de la tribuna si deputatul PNL Razvan Prisca.

Citeste si:
Noul regulament de funcţionare a şcolilor. Elevii nu mai pot fi...
Noul regulament de...

UDMR s-a aparat si a facut apel la calm.

Comisia de regulament a Camerei Deputatilor a adoptat miercuri , cu 4 voturi ”pentru” si 3 voturi ”impotriva” un raport de admitere a modificarilor propuse la regulamentul acestui for, astfel incat timpii de dezbatere a unui act normativ in plenul Camerei sa fie redusi semnificativ.

Dupa ce timpul de dezbatere stabilit in functie de complexitatea raportului a fost epuizat, dezbaterea se incheie si presedintele de sedinta supune votului amendamentele cuprinse in raportul comisiei, in urmatoarea ordine: in primul rand, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Daca niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, in ordinea inscrisa in acesta. Daca unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputatilor prezenti, celelalte amendamente se considera respinse. Daca niciunul din amendamentele din raport nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se considera adoptata forma initiala”, se arata in amendamentul adoptat de comisia de regulament la propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea.

Citeste si:
Cîțu: „Am prelungit măsurile luate în anul 2020 pentru combaterea...
Cîțu: „Am prelungit măsurile...

Acesta si-a motivat propunerea de modificare a regulamentului Camerei Deputatilor invocand o decizie a Curtii Constitutionale din 2001, care prevede: ”Camera Deputatilor, in virtutea autonomiei sale regulamentare, instituite prin art. 61, alin. (1) teza intai din Constitutie, are dreptul sa reglementeze procedura amendamentelor”.

O alta modificare adusa regulamentului vizeaza modalitatea de alegere a presedintilor comisiilor permanente.

Membrii comisiei pot respinge o singura data, motivat, propunerea grupului parlamentar caruia i-a revenit functia, situatie in care grupul parlamentar respectiv nominalizeaza o alta persoana, alegerea candidatului urmand procedura prevazuta la alin. (4)”, se arata in noul text de la alineatul (8) al articolului 146 din regulamentul Camerei Deputatilor.

Citeste si:
Depășirea pe linie continuă ar putea fi permisă în anumite condiții
Noi modificări în Codul...

Deputatii USR au formulat nu mai putin de 6.623 de amendamente la regulamentul Camerei Deputatilor, dar presedintele comisiei de regulament, Eugen Nicolicea, a refuzat sa le supuna la vot.

Initiativa de modificare a regulamentului i-a apartinut initial deputatului PSD Florin Iordache, dar propunerea sa a fost respinsa de comisie la inceputul acestei saptamani.

Social-democratii au venit cu ideea modificarii regulamentului Camerei Deputatilor dupa ce miercurea trecuta opozitia a solicitat vot pe toate amendamentele admise si respinse la legea 303/2004 privind statutul magistratilor, ceea ce a facut ca durata sedintei de plen a Camerei Deputatilor a fie de aproape 13 ore.
viewscnt


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.