Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege elaborat de Ministerul Justitiei, pentru modificarea si completarea Codului Penal, a Codului de Procedura Penala, precum si a altor acte normative, care are in vedere punerea in acord a legislatiei cu prevederile Constitutiei, asa cum au fost acestea interpretate prin treisprezece decizii ale Curtii Constitutionale.

De asemenea, sunt propuse unele modificari asupra Legii nr. 682/2002 privind protectia martorilor, Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator si a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

Principalele reglementari din legislatia penala si procesual-penala cu privire la care sunt propuse modificari sunt cele referitoare la modul de aplicare a legii penale mai favorabile, momentul pana la care poate interveni impacarea partilor in procesul penal, recuzarea procurorilor, definitia infractiunii continuate, unele dintre infractiunile contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, reglementarea cazurilor de nulitate absoluta, revizuirea hotararilor judecatoresti definitive, reglementarea vizitei intime in cazul persoanelor private de libertate, precizeaza Guvernul.

Astfel, de exemplu, in Codul penal, la capitolul - ”Infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice” - este incriminata si fapta de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, neinmatriculat sau neinregistrat sau cu numar fals de inmatriculare sau inregistrare. De asemenea, conducerea unui tractor agricol sau forestier, fara permis de conducere, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.

Se propune introducerea unei noi infractiuni

Este vorba de consumul de alcool sau de alte substante - ulterior producerii unui accident de circulatie. Astfel, fapta conducatorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substante psihoactive, dupa producerea unui accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, pana la recoltarea probelor biologice, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu amenda. Daca persoana aflata in una din situatiile de mai sus efectueaza transport public de persoane, transport de substante sau produse periculoase ori se afla in procesul de instruire practica a unor persoane pentru obtinerea permisului de conducere, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani. Nu constituie infractiune consumul de substante psihoactive, dupa producerea accidentului de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane si pana la recoltarea probelor biologice, daca acestea sunt administrate de personal medical autorizat, in cazul in care acestea sunt impuse de starea de sanatate sau de vatamarea corporala a conducatorului auto.
Citeste si:
Legea pensiilor a fost modificată. Categoriile de români care pot...
Legea pensiilor a fost...

In ceea ce priveste Codul de procedura penala se propun modificari care vor fi in concordanta cu prevederile a opt decizii ale Curtii Constitutionale.

De exemplu, se propune o reglementare distincta a procedurii recuzarii procurorului cand aceasta intervine in faza de urmarire penala de cea care intervine in fata judecatorului de drepturi si libertati, judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata.

Totodata, potrivit proiectului, fata de inculpatul care a mai fost arestat preventiv sau fata de care s-a mai dispus arestarea la domiciliu in aceeasi cauza, in cursul urmaririi penale, al procedurii de camera preliminara sau al judecatii, se poate dispune din nou masura arestului la domiciliu, numai daca au intervenit temeiuri noi care fac necesara privarea sa de libertate.

De asemenea, propunerea de prelungire a arestarii preventive impreuna cu dosarul cauzei se depun la judecatorul de drepturi si libertati cu cel putin 5 zile inainte de expirarea duratei arestarii preventive, scrie News.ro.

Citeste si:
A tăiat cablurile unui semafor pentru că-i bătea luminile în casă
Un tânăr din Suceava a tăiat...

Pot beneficia de vizita intima persoanele care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: a) sunt condamnate definitiv si sunt repartizate intr-un regim de executare a pedepselor privative de libertate, respectiv sunt arestate preventiv in cursul judecatii; b) exista o relatie de casatorie, dovedita prin copie legalizata a certificatului de casatorie sau, dupa caz, o relatie de parteneriat similara relatiilor stabilite intre soti; c) nu au beneficiat de permisiunea de iesire din penitenciar in ultimele 3 luni anterioare solicitarii vizitei intime, in cazul persoanelor condamnate; d) nu au fost sanctionate disciplinar pe o perioada de 6 luni, anterioara solicitarii vizitei intime, sau sanctiunea a fost ridicata in cazul persoanelor condamnate, iar in cazul persoanelor arestate preventiv in cursul judecatii in ultimele 30 de zile anterioare solicitarii; e) participa activ la activitati si programe educationale, de asistenta psihologica si asistenta sociala ori la munca.

Citeste si:
Senatul a adoptat tacit proiectul de modificare a Legii pentru...
Senatul a adoptat tacit...

Si persoanele arestate preventiv in cursul urmaririi penale pot beneficia de vizita intima daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: a) exista o relatie de casatorie, dovedita prin copie legalizata a certificatului de casatorie sau, dupa caz, o relatie de parteneriat similara relatiilor stabilite intre soti; b) exista acordul procurorului care efectueaza urmarirea penala sau supravegheaza efectuarea urmaririi penale; c) au trecut cel putin 60 de zile din momentul punerii in executare a masurii preventive privative de libertate sau al primirii in centru; d) nu au fost sanctionate disciplinar pe o perioada de 60 de zile anterioara solicitarii vizitei intime sau sanctiunea a fost ridicata; e) participa activ la activitati de munca neremunerata.

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului.

Citeste si:
Codul de procedura penala a fost modificat. Iordache: Au fost...
Codul de procedura penala a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.