Comisia parlamentara speciala pe domeniul justitiei a adoptat, marti, modificarile aduse Codului de procedura penala ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, una dintre acestea fiind eliminarea sintagmei "indicii temeinice" in cazul punerii in miscare a actiunii penale.

Conform noului text, actiunea penala se pune in miscare si se exercita cand exista probe din care rezulta ca o persoana a savarsit o infractiune si nu exista cazuri care impiedica punerea in miscare sau exercitarea acesteia.

In forma contestata la CCR, textul prevede ca actiunea penala se pune in miscare in cazul in care exista probe din care rezulta "indicii temeinice" privind infractiunea, iar forma in vigoare a Codului de procedura penala se face referire la "presupunere rezonabila".

Opozitia propusese sa se revina la conceptul actual din lege, cel de "presupunere rezonabila", insa a fost adoptat amendamentul propus de PSD si ALDE.

Comisia a modificat si prevederile in ceea ce priveste conditiile in care se dispune perchezitia.

Potrivit formei modificate a articolului 158, cererea formulata de procuror pentru emiterea mandatului de perchezitie domiciliara trebuie sa cuprinda:
a) descrierea locului unde urmeaza a se efectua perchezitia, iar daca sunt indicii temeinice privind existenta sau posibilitatea transferarii probelor, datelor sau persoanelor cautate in locuri invecinate, descrierea acestor locuri;
b) indicarea probelor ori a indiciilor temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni sau cu privire la detinerea obiectelor ori inscrisurilor ce au legatura cu o infractiune.

Potrivit articolului 171 referitor la probe reformulat in comisie, obiectele, inscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate silit vor fi folosite ca mijloace de proba numai in cauza in care s-a dispus, prin ordonanta a procurorului sau incheiere a instantei, predarea si, respectiv, ridicarea silita a acestora. In masura in care se constata ca obiectele, inscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate silit, dupa caz, nu au legatura cu cauza in care au fost solicitate, vor fi restituite persoanelor fizice sau juridice din posesia carora au fost ridicate in termen de maxim 2 luni de la predare, respectiv, ridicare silita.

Iordache: Am operat toate acele modificari pe care CCR

Presedintele comisiei, Florin Iordache, a declarat ca au fost operate toate modificarile cerute de CCR.

"Din punctul de vedere al majoritatii, am operat toate acele modificari pe care CCR le-a facut, fie ca discutam de eliminarea in cazul articolelor declarate neconstitutionale, fie ca discutam de o reformulare in cazul articolelor asupra carora CCR a stabilit ca trebuie puse in concordanta cu alte legi sau trebuie puse in concordanta cu alte decizii ale CCR. Una peste alta. Acest raport al comisiei noastre va ajunge in plenul Senatului saptamana viitoare, iar peste 2 saptamani va fi rediscutat in comisie pentru a primi votul final si in Camera Deputatilor", a precizat Iordache.

Citeste si:
Modificări importante la Legea privind regimul deșeurilor. Daniela...
Modificări importante la...

In legatura cu problema probelor obtinute in timpul perchezitiilor, Iordache a explicat ca in timpul perchezitiei pot fi gasite si alte probe care pot fi folosite.

"Tocmai am modificat si acel articol 171. Am demonstrat ca in timpul unei perchezitii se gasesc si alte probe, care, fara indoiala, pot fi folosite. Am adus in discutie si alte articole. Cu totii ne dorim sa nu ingreunam ancheta Parchetului si ne-am dorit cu totii - si Putere, si Opozitie, ca au fost si amendamente de la Opozitie acceptate -, ne-am dorit cu totii niste prevederi mai clare, astfel incat sa nu mai fie oameni nevinovati condamnati in instanta pe niste prevederi neclare", a adaugat Iordache.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.