Vicepresedintele PNL Florin Citu sustine ca ministrul Finantelor, Ionut Misa, ”manipuleaza la nivel de gradinita, iar taxa de solidaritate este ”o gaselnita disperata” pentru a acoperi gaurile generate la bugetul de stat de ”o guvernare iresponsabila” in gestionarea economiei, aflata in impas.

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, scos la inaintare de Liviu Dragnea pentru a da vestile proaste, este incapabil sa realizeze nivelul enormitatilor pe care le enunta. Presupusa «taxa de solidaritate» despre care vorbeste ministrul de Finante - si despre care sustine ca ar fi impusa de o directiva europeana - este deja reglementata din 2006. Este fals ceea ce incearca sa induca in opinia publica Ionut Misa, anume faptul ca reglementarile europene ar impune nivelul acestei taxe la 2%. Legislatia in vigoare prevede aceasta taxa, care se numeste contributie pentru «fondul de creante salariale», la nivelul de 0,25%. Cresterea acestei contributii este «gaselnita» Guvernului Tudose pentru a acoperi gaurile generate la bugetul de stat de o guvernare iresponsabila in gestionarea economiei, aflata in impas”, afirma vicepresedintele PNL, citat intr-un comunicat.

Florin Citu mai sustine ca aceasta taxa garanteaza ca angajatorii nu vor creste salariul brut pentru a mentine salariul net la nivelul actual, intrucat ar insemna sa aiba cheltuieli suplimentare cu salariile fata de acest moment.

”In plus, masura ia din banii angajatorilor care ar fi putut fi folositi pentru mariri de salarii sau prime in sectorul privat, de la care pot sa-si ia gandul angajatii. In sectorul bugetar efectul va fi acela de a reduce disponibilitatile pe care le are Guvernul in a mari salarii in viitor, care se adauga masurii mutarii contributiilor menita sa topeasca majorarile promise de PSD-ALDE. Aceasta taxa continua filosofia aberanta prin care statul creste salariile angajatilor de la stat ca sa aduca venituri suplimentare la buget. Aceste 10 luni de zile au aratat ca este o strategie care duce doar la dezastru si haos atat in sectorul bugetar, cat si in restul economiei”, declara Citu.

Ce spune Ionut Misa despre taxa de solidaritate

Angajatorii vor fi plati o ”taxa de solidaritate”, care va fi ”de 2%”, a anuntat miercuri seara la Antena 3 ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, care a precizat ca taxa ar urma sa fie introdusa de anul viitor. De asemenea, eliminarea impozitului pentru veniturile sub 2.000 de lei brut va fi amanata.
Citeste si:
Alexandra Stan, noi declarații despre mariajul toxic pe care l-a...
Alexandra Stan, noi...

"Va mai fi o taxa de 2% care va reveni angajatorului", a anuntat Misa. Ulterior, el a spus ca este o taxa prevazuta la nivelul Comisiei Europene, care se aplica si in sistemul de stat, si in mediul privat.

"Exista o directiva europeana care ne obliga sa aplicam un anumit procent fondurilor de salarii", a precizat ministrul Finantelor, spunand ca aceasta taxa nu poate fi eliminata sau comasata cu alte categorii de contributii.

Misa a revenit joi cu explicatii, spunand ca taxa de solidaritate nu este o taxa noua, ea fiind platita si pana acum, si ar urma sa intre in vigoare, in actuala forma, incepand din 1 ianuarie 2018.

Aceasta taxa nu este o taxa suplimentara, am vazut speculatii ca Guvernul ar institui o noua taxa. A existat si pana acum aceasta contributie. (...) Ea va fi aplicata de la 1 ianuarie 2018, este deja in circuitul de avizare”, a afirmat joi Misa, la Parlament.

Citeste si:
Parlamentul a modificat taxa de solidaritate. OMV Petrom va plăti...
Parlamentul a modificat taxa...

El a precizat ca 90% din banii proveniti din aceasta taxa vor fi directionati catre bugetul de stat, din care vor fi acoperite diverse solicitari bugetare, iar 10% vor fi folositi pentru sustinerea angajatilor care se pot confrunta cu probleme precum intrarea in insolventa a angajatorului. Misa a precizat ca taxa nu poate fi eliminata, ea fiind aplicata in urma unei directive europene.

Ministrul Finantelor a mai anuntat ca impozitul pe venit va fi de 10% pentru toate persoanele, inclusiv pentru cei cu salarii de sub 2.000 de lei."Scaderea de la 16% la 10% va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018 pentru absolut toate veniturile”, a precizat Misa.

In ceea ce priveste impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000 de lei, Ionut Misa a raspuns: „Aceasta masura nu va fi implementata”.

In campania electorala din 2016 PSD anunta ca impozitul pe venit va scadea de la 16% la 0% la 1 ianuarie 2018 pentru salariile de pana in 2.000 de lei brut pe luna si de la 16% la 10% pentru cei cu un salariu brut lunar de peste 2.000 de lei.

Citeste si:
Teodorovici: Am solicitat premierului demiterea sefului ANAF, Ionut...
Teodorovici: Am solicitat...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.