Camera Deputaților a adoptat, miercuri, amendamente la legea taxei de solidaritate care reduc suma care trebuie plătită de OMV Petrom și care vor scuti Black Sea&Gas de la plata acestei taxe. Modificarea a fost adoptată de deputați cu 182 de voturi „pentru”, 38 „contra” și 44 de abțineri. Schimbările vin după ce OMV Petrom a numit neconstituționale amendamentele anterioare, iar președintele României, Klaus Iohannis, a cerut reexaminarea legii. Legea va merge acum din nou la șeful statului pentru promulgare.

OMV Petrom va plăti o taxă de solidaritate mai mică, iar Black Sea Oil&Gas niciuna, după modificările făcute în Parlament

Camera Deputaților a decis, miercuri, amendamentele aduse și adoptate marți de Senat. Acestea prevăd că se elimină procentul de 60% aplicat pe diferența de profit între anul 2022 și media anilor 2018-2021. Mai mult, se introduce o taxă aplicată la cantitatea de țiței rafinat, care este de 350 de lei pe tonă. Amendamentul vorbește despre companii care extrag și rafinează țiței, situație în care se regăsește numai Petrom.

Astfel, Petrom, la o cantitate de aproape 4,2 milioane de tone de petrol rafinată, ar urma să plătească o taxă de solidaritate de aproximativ 300 de milioane de euro. Înainte, compania susținea că nu datorează taxa de solidaritate, în vreme ce statul român se aștepta să colecteze o taxă cuprinsă între minimum 3 miliarde de lei până la 1 miliard de euro.

De asemenea, Black Sea Oil&Gas (BSOG) va scăpa de taxă, conform unui nou amendament, „contribuabilii care în perioada 2018 – 2021 nu au obținut producție din domeniile prevăzute la art. 1 alin (1) nu datorează contribuția de solidaritate”. Anterior, compania a solicitat ca taxa să nu i se aplice, pentru că extracția gazelor a început abia anul trecut.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Mai 2023 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.