Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a asigurat că OMV va plăti taxa de solidaritate. „Așteptați luna iunie”, a afirmat oficialul, care a arătat că această taxă se declară pe 25 iunie și se plătește în aceeași dată, dat fiind că acesta este termenul legal pentru impozitul pe profit.

Ministrul Finanțelor a asigurat că OMV va plăti taxa de solidaritate

„Eu rămân la ceea ce am spus, va plăti. Aşteptaţi iunie. Ceea ce lumea uită este că această taxă se declară pe 25 iunie şi se plăteşte pe 25 iunie. Înainte nu poate să plătească şi dacă ar vrea pentru că acesta este termenul legal pentru impozitul pe profit”, a spus ministrul Finanțelor.

Adrian Câciu a menționat că vor mai fi discuții și cu Comisia Europeană, pentru ca lucrurile să fie și mai clare. „Comisia înleles toate scăpările din Regulament, am şi spun că ar trebui să revină cu o clarificare la regulament”, a completat oficialul.

Ministrul, despre speculațiile că nu s-a dorit ca OMV Petrom să plătească taxa de 1 miliard de euro

„Acest regulament nu a trecut pe la ministrul de finanţe sau pe la miniştrii de finanţe din statele membre. Trebuie înţeles un lucru, acolo a fost făcut regulamentul ( la miniştri Energiei, nr), nu la finanţe”, a spus ministrul, arătând că ar fi fost corect să treacă şi pe la ECOFIN.

Despre speculaţiile că nu s-a dorit ca OMV Petrom să plătească această taxă, ministrul a răspuns: „Total fals, resping categoric ca ministru de finanţe şi a făcut-o şi premierul, această ordonanţă a fost asumată la nivelul întregii coaliţii, a fost avizată şi de ministrul energiei şi de ministerul de externe şi cel de justiţie.

Resping categoric orice fel de intenţie de a sugera că aici s-a făcut, că s-a lucrat cumva, aveţi în faţă pe omul care a luat acestor companii un miliard de euro, sunt unul dintre cei care în coaliţie şi guvern m-am luptat pentru supraimpozitarea acestor companii”, a spus Adrian Câciu.

Cât despre veniturile pe care statul le estimează din taxa de solidaritate, Adrian Câciu a afirmat că „este de 3,9 miliarde de lei, în total”, în vreme ce din supraimpozitare s-au strâns 15 miliarde de lei.

Citeste si:
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024 facturarea electronică va fi...
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024...

OMV Petrom, profit istoric. Și fără taxă de solidaritate

Compania petrolieră OMV Petrom a raportat în anul 2022 un profit net de 2 miliarde de euro, cel mai mare scos vreodată de o companie autohtonă. Veniturile de vânzări au fost de 12,4 miliarde de euro, tot un record. Aceste valori au fost atinse pe fondul prețurilor mari ale petrolului și energiei electrice în 2022.

„Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi performanţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate”, a spus Christina Verchere, director general al companiei.

Citeste si:
Parlamentul a modificat taxa de solidaritate. OMV Petrom va plăti...
Parlamentul a modificat taxa...

„Veniturile OMV Petrom sunt o bază solidă pentru contribuţia la economia României şi la sectorul energetic românesc. Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuţia la bugetul de stat, prin taxe şi dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creşterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele si contribuţiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei.

Vom continua să urmărim obiectivele Strategiei 2030, care are în vedere susţinerea tranziţiei energetice din România, oferind pieţei soluţii de energie noi şi curate. Pentru 2023, investiţiile aproape se dublează, la 6 miliarde lei, echivalând cu aproximativ 60% din profitul net din 2022. Neptun Deep este în centrul strategiei noastre şi ne vom concentra să aducem proiectul mai aproape de decizia finală de investiţie, planificată pentru jumătatea anului 2023“, a mai spus șefa OMV Petrom.

Citeste si:
OMV anunţă că nu va plăti taxă de solidaritate pe profit în...
OMV anunţă că nu va plăti...

Valoarea veniturilor din vânzări consolidate de 61.344 miliarde de lei în anul 2022 au crescut cu 136% față de anul precedent, susținută în principal de prețurile mai mari ale mărfurilor și de volume mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere și electrice, parțial contrabalansate de volumele mai mici aferente vânzărilor de gaze naturale.

Vânzările din segmentul Rafinare și Marketing au reprezentat 51% din totalul vânzărilor consolidate, iar vânzările din segmentul Gaze și Energie au reprezentat 49%. Vânzările din segmentul Explorare și Producție au reprezentat doar 0,1% după vânzarea filialelor din Kazahstan în T2/21.

100 milioane de euro din profit ajung la statul român

Directoratul OMV Petrom propune un dividend de bază în valoare brută de 0,0375 lei/acțiune pentru anul financiar 2022. Acest lucru înseamnă o sumă totală de 2,3 miliarde de lei din profitul de 10,3 miliarde de lei obținut în 2022. Statul nostru deține o participație de 20,68% din capitalul companiei, ceea ce înseamnă că va încasa în 2023 aproape 100 milioane de euro din dividende.

Citeste si:
Proteste în benzinăriile OMV: „Azi la Constanța, mâine în toată țara”
Proteste în benzinăriile OMV:...

Despre taxa de solidaritate

„În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom şi a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, se aşteaptă ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puţin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului.

În 2022, OMV Petrom a contribuit deja prin plata redevenţelor, taxelor suplimentare şi a altor contribuţii specifice industriei cu aproximativ 7,3 miliarde lei, pe lângă impozitul pe profit de 2,2 miliarde lei. În total, taxele specifice industriei au crescut de circa 4 ori comparativ cu 2021”, conform raportului transmis joi Bursei de Valori Bucureşti, conform Cotidianul.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Februarie 2023 - 02 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.