Magistratii Tribunalului Bucuresti sustin in motivarea deciziei de eliberare conditionata a omului de afaceri Dan Voiculescu faptul ca s-ar incalca principiul legii penale mai favorabile daca s-ar conditiona eliberarea din inchisoare de plata prejudiciului.

"Cu referire la acoperirea prejudiciului, articolele din Codul penal din 1969 nu cuprind mentiuni privitor la o astfel de obligatie, analiza lor insemnind o combinare a dispozitiilor de drept substantial succedate in timp si deci incalcarea principiului aplicarii legii penale mai favorabile”, se arata in motivarea semnata de judecatoarea Iosefina Parvu de la Tribunalul Bucuresti. Magistratul mai arata ca lui Dan Voiculescu i s-a pus sechestru asigurator in vederea confiscarii speciale, precizand ca "recuperarea acestor creante si identificarea lor prealabila este data in competenta unor institutii ale statului sub coordonarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie”.

Judecatoarea mai considera ca “liberarea conditionata nu este un prilej pentru rejudecarea cauzei si nici nu permite modificarea fractiilor prevazute de lege prin transformarea acestora in conditii suplimentare pentru acordarea liberarii". Magistratul mai sustine ca instanta de fond a "analizat conduita" lui Dan Voiculescu "prin prisma activitatilor educative, culturale si de consiliere psihologica" la care acesta a participat, tinand cont si de "instruirea scolara" a omului de afaceri.

"De aceea, intr-o astfel de procedura, cererea nu ar putea fi refuzata pe motiv ca partea din pedeapsa executata efectiv ar fi prea mica, desi limita impusa de lege este respectata. In raport cu toate aceste considerente, judecatorul cauzei va constata ca instanta fondului a analizat conduita condamnatului prin prisma activitatilor educative, culturale si de consiliere psihologica la care acesta a participat, recompensele si creditele primite in detentie, lipsa sanctiunilor disciplinare, dar si instruirea scolara a acestuia, lipsa antecedentelor penale, concluzionand in mod legal si temeinic in sensul admiterii cererii de liberare conditionata”, se mai arata in motivarea Tribunalului.

Dan Voiculescu a stat in inchisoare aproape 3 ani

Omul de afaceri Dan Voiculescu - care executa din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de inchisoare primita in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare - a fost eliberat conditionat in 18 iulie, in baza unei decizii definitive a Tribunalului Bucuresti.
Citeste si:
Piedone, condamnat la 8 ani în cazul Colectiv, candidează din nou...
Piedone, condamnat la 8 ani...

La iesirea din arest, Dan Voiculescu le-a spus jurnalistilor ca nu exista niciun prejudiciu in acest dosar, pentru ca decizia instantei din august 2014 in acest sens ”va fi demontata de justitie”.

De asemenea, avocatul omului de afaceri a sustinut in instanta ca este vina ANAF ca a reusit in trei ani sa vanda doar o singura proprietate dintre cele puse sub sechestru de judecatorul care l-a condamnat definitiv pe Voiculescu. “El are toata averea sechestrata. Nu are un leu disponibil, cu exceptia pensiei. ANAF nu a pus nici azi in executare decizia de condamnare. Daca le valorifica poate se acoperea prejudiciul. Statul o are la dispozitie, dar nu o face. Dan Voiculescu e un om de 71 de ani pe care detentia il chinuie”, afirma avocatul Florian Surghie.

In dosarul "ICA” au mai fost condamnati fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de inchisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de inchisoare si fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis la sapte ani de inchisoare. Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat conditionat in 26 septembrie, dupa ce a executat doi ani din pedeapsa. Instanta a mai dispus confiscarea a 60 de milioane de euro in acest dosar, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii, iar suma nu a fost recuperata decat in foarte mica masura.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.