Politica 22 Mai 2017 17:47 de Clara Vacaru
Adrian-Marius Dobre, purtatorul de cuvant al PSD, a afirmat ca social-democratii si-au asumat prin programul de guvernare cresterea salariilor pentru a opri exodul fortei de munca in strainatate, temerile Comisiei Europene in legatura cu majorarile fiind nejustificate in conditiile in care estimarile CE privind deficitul bugetar al Romaniei s-au dovedit eronate de mai multe ori.

Partidul Social Democrat si-a asumat un set de masuri prevazute in programul de guvernare, care se incadreaza in pragul de deficit de 3% prevazut in Pactul de Stabilitate si Crestere al Uniunii Europene. In viziunea PSD, cresterea salariilor din Romania este absolut necesara pentru a stopa plecarea tinerilor din tara. Daca nu s-ar lua aceste masuri, medi ul de afaceri s-ar confrunta cu o lipsa din ce in ce mai accentuata a fortei de munca. Este foarte greu sa convingi un tanar absolvent de facultate sau de scoala profesionala sa ramana in tara in conditiile in care salariile romanilor sunt de 3-4 ori mai mici decat ale europenilor”, se arata intr-un comunicat de presa semnat de purtatorul de cuvant al PSD, Adrian-Marius Dobre.

El sustine ca programul de guvernare si-a aratat deja eficienta intrucat Romania a avut cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana dupa primul trimestru din 2017, de 5,7%.

In aceste conditii, sugestiile care evoca restrangeri bugetare sau revenirea la politica de austeritate nu sunt deloc justificate (...) Totodata amintim faptul ca in mai multe randuri s-au inregistrat diferente mari intre estimarile Comisiei Europene privind deficitul bugetar si datele economice reale. In 2015, aceasta abatere a fost de 2 puncte procentuale, respectiv deficit de 2,8% in estimarea Comisiei, fata de 0,8% deficit inregistrat in mod real. Asadar, privim cu anumite rezerve avertismentele de la Bruxelles care se bazeaza pe astfel de estimari”, precizeaza sursa citata.

PSD aminteste ca marirea deficitului bugetar a avut loc in timpul guvernarii precedente, a lui Dacian Ciolos, cand deficitul a crescut de la 0,8% in 2015, la 2,4% in 2016 si sustine ca politicile de austeritate risca sa incurajeze miscarile eurosceptice din UE.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris luni, pe Facebook, ca in Europa se vorbeste pe doua voci despre disciplina financiara, in conditiile in care atunci cand Franta sau Spania depasesc pragul de deficit de 3% ”nu se supara nimeni”, iar cand Romania are cea mai mare crestere economica din UE se discuta despre austeritate.

In Europa se vorbeste pe doua voci despre disciplina financiara. Cand Franta sau Spania depasesc pragul de deficit de 3% nu se supara nimeni. Cand Romania are cea mai mare crestere economica din UE, ni se vorbeste din nou despre austeritate, pe baza unor aprecieri mai mult sau mai putin exacte”, a precizat presedintele Camerei Deputatilor.

Comisia Europeana a transmis luni dupa-amiaza un avertisment cu privire la existenta unei abateri semnificative in 2016 fata de traiectoria de ajustare pentru obiectivul bugetar pe termen mediu al Romaniei, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul CE.

Citeste si:
Iohannis: „Este corect, rezonabil şi aşteptat să crească salariile...
Klaus Iohannis: „Este corect,...

De asemenea, reprezentantii institutiei europene au anuntat ca vor cere Consiliului sa adopte o recomandare pentru ca Romania sa ia masuri adecvate in vederea corectarii abaterii semnificative anuntate de catre CE.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.