Guvernul a rămas cu restanțe în sesiunea parlamentară de toamnă. Trei legi importante pentru pensii și salarii trebuie votate până la finalul anului. Toate sunt reforme obligatorii, căci fără ele România nu primește banii din PNRR. Legea pensiilor speciale, reforma pensiilor publice, legea salarizării se află pe lista priorităților în noua sesiune a Parlamentului

Legea pensiilor speciale, reforma pensiilor publice, legea salarizării, pe lista priorităților în noua sesiune de toamnă a Parlamentului

Parlamentul este obligat să corecteze legea pensiilor speciale în sesiunea de toamnă. Este o lege care, de altfel, a picat la controlul Curții Constituționale a României (CCR), după ce a fost adoptată iniția în luna iunie.

Surse politice susțin că ultima variantă negociată în coaliție ar fi un impozit de 20% pentru partea necontributivă din pensiile speciale, adică acea parte plătită lunar din bugetul de stat. Mai clar, taxele și impozitele care sunt plătite de toți românii.

În 2022, pensiile speciale ne-au costat 12 miliarde de lei, aproape 1% din PIB. Dacă nu va corecta această lege, Executivul riscă să piardă peste 3 miliarde de euro, bani din fonduri europene, mai exact din PNRR.

Reforma pensiilor publice este o altă prioritate în această sesiune parlamentară, căci este legea care va schimba formula de calcul a pensiilor. Surse politice, citate de Observator, spun că Ministerul Muncii are deja un scenariu în acest caz, acela în care indexarea se va face în luna martie și nu în ianuarie, cum se întâmplă pe legea în vigoare.

Acest lucru înseamnă că 5 milioane de pensii ar putea fi mărite, însă cu un procent mai mic decât cel care s-ar aplica de pildă pe legea pe care o avem astăzi. Dat fiind că majorarea ar ține cont de inflația de 10% din acest an și nu de inflația din 2022, care a atins nivelul de 16%. Noua lege a pensiilor este una obligatorie pentru marea recalculare, un proces care ar trebui finalizat la 31 decembrie 2023.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Legea salarizării unitare este legea care va sta la baza recalculării pentru toate salariile din sistemul public. Este vorba despre peste 1,2 milioane de bugetari. În ceea ce îi privește, vor fi revizuiți coeficienții de ierarhizare și vor fi introduse acele grile de salarizare în administrația locală și centrală.

O condiție impusă de comisia europeană este aceea ca statul român să taie masiv din sporurile pe care le acordă bugetarilor pentru că astăzi suma totală a sporurilor pe legea în vigoare este de 30%. Condiția pe care o propune comisia este ca suma totală a sporurilor să fie plafonată la 20% din salariul de bază.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Septembrie 2023 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.