Premierul Dacian Ciolos a fost criticat, luni, la ora Guvernului de catre alesi pentru numirile pe care le-a facut in randul prefectilor, dar si pentru afimatia facuta de ministrul Justitiei Raluca Pruna, care a afirmat ca discutia despre drepturi este un ''lux teoretic''.

Copresedintele ALDE Daniel Constantin a declarat, luni, la ora Guvernului, ca numirile de prefecti facute de premierul Ciolos ''au o puternica influenta politica''.

''Motivul pentru care grupul ALDE a solicitat prezenta dvs in plen tine nu neaparat de schimbarile operate la nivelul prefectilor, ci de numirile pe care Executivul le-a facut in aceasta perioada si mai ales de criteriile necunoscute pentru noi care au stat la baza acestor decizii. (…) Am constatat ca numirile facute au o puternica influenta politica. Au fost instalati in functie prefecti si subprefecti fosti membri PNL, PDL, actuali membrii PNL, PDL care sunt suspendati din functie sau apropiati ai PNL sau ai PDL'', a sustinut copresedintele ALDE, de la tribuna Parlamentului.

Daniel Constantin a contestat prefectii numiti de Dacian Ciolos in judetele Arges, Botosani, Braila, Satu Mare, Vaslui, Neamt, scrie MEDIAFAX.

''(…) judetul Arges, domnul prefect Soare este membru suspendat al PNL in conformitate cu propria declaratie. La Vaslui, despre domnul Daniel Olteanu, copresedinta PNL declara anul trecut ca ar putea fi un candidat PNL foarte bun candidat la Primaria Barlad. Dan Nechifor, prefect al judetului Botosani, a mai fost prefect sustinut tot de PNL. Cochino Madalina prefect al judetului Braila, de asemenea, cu sprijinul PNL. (…) Radu Bud de la satu Mare un cunoscut membru PNL'', a spus Daniel Constantin.

Copresedintele ALDE a sustinut ca la fel de problematica este si activitatea celor care au fost numiti in functia de prefect, facand trimitere la criza bebelusilor si la criza apei din judetul Neamt.

''Suntem ingrijorati de aceasta decizie luata de Guvern care pare ca are un vizibil substrat politicianist prin care se urmareste obtinerea de beneficii electorale pentru cei din PNL, PDL'', a conchis Daniel Constantin.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

In opinia sa, premierul ar trebui sa recunoasca faptul ca ''tehnocratia nu poate sa functioneze in Romania''.

Deputatul UNPR Florin Gheorghe a declarat, pe parcursul dezbaterii, ca la finalul acestei legislaturi alesii vor ramane cu impresia ca ''reforma tehnocratica inseamna schimbarea unor prefecti politici, cu altii la fel de colorati in optiunile lor politice”.

''Luand in calcul ca ne apropiem cu pasi repezi de finalul acestei legislaturi personal, am puternice rezerve ca aceste reforme se vor mai realiza. Asadar, vom ramane cu imaginea ca tehnocratia inseamna vorbe frumoase, iar reforma tehnocratica inseamna schimbarea unor prefecti politici, cu alti prefecti, la fel de colorati in optiunile lor politice'', a declarat deputatul UNPR Florin Gheorghe.

La randul sau, deputatul UDMR Mate Andras a afirmat ca daca activitatea unui prefect este de competenta Guvernului, un ministru al Justitiei nu are dreptul sa spuna ca ''discutia despre drepturi este un lux teoretic''.

Citeste si:
Răzvan Miheț, criticat că nu face nimic pentru copiii lui. Gina...
Răzvan Miheț, criticat că nu...

''Activitatea unui prefect, intr-adevar, este de competenta Guvernului. Guvernul prin premier are acest drept de a schimba prefectii si a numi altii, dar nu cred ca un ministru al Justitiei sa aiba dreptul sa spuna si citez ce a aparut in presa ca <<discutia despre drepturi este un lux teoretic>>. Pai, daca dreptul persoanelor in Romania este un lux, eu renunt sa mai sustin alocutiunea'', a spus el.

Deputatul MP Clement Negrut i-a transmis premierului ca si-a ''ratat menirea din start''.

''Fac doar o mica referire la judetul Alba. Prefectul de Alba (...) la nici 24 de ore de la destituirea din functia de prefect este copresedinte ALDE. Despre ce vorbim aici, dragii mei? Pana unde poate sa mearga ipocrizia? Domnule prim-ministru, va vorbesc si in calitate de inalt functionar public (...) s-a uitat depolitizarea institutiei prefectului. Este mai politica ca niciodata. Din pacate, dumneavoastra, domnule prim-ministru, v-ati ratat menirea din start, pentru ca prin programul dumneavoastra de guvernare ati dat dovada de inconsecventa'', a spus sustinut deputatul.

Citeste si:
Program de parlamentar. Aleșii au vacanță după vacanță: Vin în plen...
Program de parlamentar....

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a scris luni pe pagina sa de Facebook, ca discutia despre drepturi este un ''lux teoretic''.

''Cateva clarificari esentiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 — Ordonantele de urgenta sunt acte cu putere de lege. 2 — OUG adoptata vineri nu restrange drepturi si libertati, ci tocmai le face efective. Cu o urmarire penala si o combatere a infractionalitatii slabe, discutia despre drepturi e un lux teoretic. 3 — SRI nu a primit absolut nicio competenta pe care nu o avea pana la decizia 51/2016 a CCR. Competentele sale de cercetare penala speciala dupa OUG sunt exclusiv limitate la punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica pentru infractiuni din titlul X din Codul Penal si terorism. Pentru toate aceste infractiuni urmarirea penala este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva — nu politist, fie el si judiciar, nu alt organ de cercetare penala speciala. Romania nu face aici nicio exceptie. Celor care invoca incorect exemplul altor state membre le sugerez sa se uite la agenda europeana pe JAI'', a scris ministrul, luni, pe pagina sa de Facebook.

Citeste si:
Ciolacu îi amenință pe liberali că își dă demisia
Ciolacu îi amenință pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.