După ce au trecut puțin pe la muncă, de luni, aleșii au intrat în vacanță forțată. Parlamentul a fost închiriat pentru o conferință de telecomunicații timp de trei săptămâni. Senatorii și deputații au activitate în comisii, teoretic. Practic, la multe comisii și-au trecut studiu individual pe care îl pot face de acasă.

Parlamentarii o țin dintr-o vacanță în alta

Nici bine nu s-au întors la muncă după două luni de vacanță, că parlamentarii iar au pauză trei săptămâni. Teoretic, au program redus. Practic, însă, unii nu s-au mai obosit să vină la muncă. 12 aleși ar fi trebuit să fie prezenți luni la comisia pentru românii din Diaspora. Au venit numai șase, prea puțini pentru cvorum, căci ar fi trebuit să fie cel puțin șapte pentru vot.

Ulterior, s-a mai pierdut puțin timp, apoi au dezbătut câteva minute proiectul de lege care prevede suplimentarea locurilor de parlamentari pentru Diaspora. După zece minute de la începerea comisiei, totul s-a sfârșit.

„Văd că n-a mai venit niciunul dintre colegii noştri, n-au mai apărut, aşa că o să declar şedinţa închisă oficial", a declarat Gigel-Sorinel Știrbu, şeful comisiei.

Din cele șase comisii care ar fi trebuit să fie azi în Camera Deputaților, numai patru s-au întrunit. Două au avut pe ordinea de zi documentare și studiu individual.

„Săptămâna asta nu avem comisia de tineret şi sport, de exemplu, decât de documentare”, a declarat Oana Ţoiu, şefă comisia pentru tineret.

Din 13 aleși care trebuiau sa vină la comisia pentru știință și tehnologie au venit doar nouă, pentru opt minute. Situația a decurs astfel: au făcut prezența, au dat aviz fără să mai dezbată proiectul de pe ordinea de zi și au plecat acasă.

Muncă a fost numai la comisiile juridică și cea specială pentru legile justiției. În acest caz, miza e mare, dat fiind că România s-a angajat să adopte reforma justiției ca să scapăm de MCV.

„Vinovat” pentru vacanța forțată este cel mai mare eveniment internațional găzduit de țara noastră, o conferință a experților în telecomunicații.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii a închiriat tot Parlamentul în perioada 26 septembrie-14 octombrie. Pentru aceste trei săptămâni, Guvernul a plătit Parlamentului 13 milioane de lei.

Astfel, dacă în mod normal activitatea parlamentară se desfășoară pe parcursul a trei zile din săptămână, acum, timp de trei săptămâni, parlamentarii vor veni la muncă, în București, o zi pe săptămână, atunci când este programat plenul.

Totuși, chiar dacă muncesc mai puțin, parlamentarii sunt plătiți la fel. Un senator sau un deputat care nu e membru în nicio comisie primește în mână aproape 11.000 de lei lunar. Salariul crește până la 10.000 de euro lunar cu transport și cazare, iar dacă mai dețin și o funcție, leafa este și mai mare.

Citeste si:
Vacanța din Maldive, un real coșmar pentru Dani Oțil. Ce a pățit...
Vacanța din Maldive, un real...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Septembrie 2022 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.